Yli 20 rokotehanketta on edennyt ihmiskokeisiin. LEHTIKUVA / AFP Andrew Caballero-Reynolds

Koronarokote tuotantoon vain viikkojen päästä

USA kertoo laajamittaisen valmistuksen alkavan loppukesään mennessä.

Koronavirusrokotteen tuotanto on määrä aloittaa Yhdysvalloissa loppukesään mennessä eli vain muutaman viikon päästä.

Maan terveysministeriön mukaan Covid-19-rokotetta pyritään saamaan 300 miljoonaa annosta ensi vuoden alkuun mennessä. Tuotantoprosessi on jo osittain käynnissä, vaikka tehokkain rokotekandidaatti ei ole vielä selvinnyt meneillään olevissa kliinisissä kokeissa.

Presidentti Donald Trumpin hallinto kertoo ostaneensa tarvittavia varusteita, tuotantolaitoksia ja raaka-aineita. Kehitystahtia on vauhditettu osana Warp Speed -operaatioksi kutsuttua rokoteohjelmaa.

– Milloin rokotemateriaalit siirtyvät valmistukseen? Tämä hetki on ehkä neljän tai kuuden viikon päässä. Mutta valmistamme sitä aktiivisesti kesän loppuun mennessä, korkea-arvoinen virkamies sanoi CNBC-kanavan mukaan.

Trumpin hallinto on valinnut neljä lupaavimpana pidettyä rokotehanketta, jotka pyritään saamaan laajamittaiseen tuotantoon mahdollisimman pian. Joukossa ovat muun muassa Modernan uudenlainen RNA-rokote ja Johnson & Johnson -yhtiön adenovirukseen pohjautuva tuote. Listan odotetaan kasvavan lähiviikkojen aikana, kun muut yhtiöt edistyvät omissa kokeissaan.

Tähän mennessä julkaistujen tietojen perusteella kiinalaisten Sinopharmin, Sinovacin ja CanSinon koronarokotteita on pidetty lupaavina. The New York Times -lehden mukaan Kiinan asevoimat myönsi jo kesäkuun lopulla CanSinon rokotteelle määräaikaisen käyttöluvan.

Euroopassa kärjessä on Oxfordin yliopiston kehittämä rokote, jota kokeillaan parhaillaan Britanniassa, Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa. Brittiläis-ruotsalainen lääkeyhtiö AstraZeneca on kertonut voivansa valmistaa kaksi miljardia rokoteannosta, joista ensimmäiset olisivat saatavilla lokakuuhun mennessä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt