X
SULJE MAINOS
AstraZenecan rokotetta Stuttgartissa Saksassa. LEHTIKUVA/AFP

Koronarokote ei kelpaa ihmisille Saksassa – ”absurdi tilanne”

AstraZenecan rokotteesta esitetyt epäilyt ovat heikentäneet tuotteen kysyntää.

AstraZeneca-yhtiön koronarokotteen kysyntä on jäänyt odotettua heikommaksi Saksassa ja Ranskassa.

Monet asiantuntijat ovat syyttäneet ilmiöstä poliitikkoja, jotka ovat antaneet tuotteen tehosta todellisuutta heikomman kuvan.

Saksaan toimitetuista 1,5 miljoonasta rokoteannoksesta vain joka kymmenes eli 150 000 kappaletta oli käytetty viime perjantaihin mennessä. Ihmisten kerrotaan peruneen tai jättäneen välistä rokotusaikansa kuultuaan käytettävästä olevasta rokotetuotteesta.

Ranskassa muun muassa presidentti Emmanuel Macron on väittänyt, että AstraZenecan rokote olisi lähes tehoton yli 65-vuotiailla. Euroopan lääkevirasto EMA hyväksyi rokotteen käytettäväksi kaikissa aikuisten ikäryhmissä, sillä sen todettiin ehkäisevän tehokkaasti erityisesti vakavaa taudinkuvaa ja sairaalahoidon tarvetta.

The Times -lehden mukaan Berliinin Tegelin rokotuskeskuksessa annetaan tällä hetkellä vain AstraZenecan rokotetta. Päivittäin annetuista 3800 rokotusajoista on saatu täytettyä vain noin 200 kappaletta.

Europarlamentaarikko ja epidemiologi Karl Lauterbachin mukaan moni rokotuskeskus toimii puolityhjänä.

– Rokotteita ei kuitenkaan saada käytettyä, koska paikalle ei ilmaannu tarpeeksi väkeä. Tämä on absurdi ja kestämätön tilanne, Lauterbach sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt