HUS:n Meilahden sairaala. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Koronapelko hidastaa hoitoon hakeutumista

Pelko koronavirustartunnasta näkyy HUSissa.

HUSin mukaan vakavien sairauksien hoitoon hakeutujien määrä on puolittunut Meilahden neurologian päivystyksessä.

Ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA-kohtauksen saaneiden potilaiden määrä Meilahden neurologian päivystyksessä on laskenut koronaepidemian aikana puoleen tavallisesta luvusta. TIA-kohtaus diagnosoidaan noin 4 000 suomalaisella vuosittain.

HUSin Neurokeskuksen hallinnollinen ylilääkäri Sami Curtze toteaa, että kohtauksen saaneen pitää hakeutua päivystykseen välittömästi, vaikka oireet menisivätkin ohi. Tämä siksi, että joka kymmenes TIA-potilas saa aivoinfarktin viikon kuluessa, ja joka kahdeskymmenes ensimmäisen vuorokauden kuluessa.

Päivittäin keskimäärin 68 suomalaista saa aivoverenkiertohäiriön, ja siihen kuolee keskimäärin 12 henkilöä päivässä.

– Ihmisten tulee uskaltautua hoitoon ja tutkimuksiin myös koronaepidemian aikana. Hyödyt hoitoon hakeutumisesta ovat suurempia kuin riski sairastua koronavirukseen, sanoo Curtze.

Aivoverenkiertohäiriöissä akuuttivaiheen hoitomuodot ja kohdennettu uusintatapahtumien estolääkitys ovat kehittyneet merkittävästi.

– Tämä pelastaa ihmishenkiä ja kohentaa sairastuneiden elämänlaatua. Nopea hoitoon pääsy ja oireiden pikainen syyn selvittäminen ovat hoidon tuloksen kannalta erittäin tärkeitä, Curtze korostaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt