Verkkouutiset

Koronan superlevittäjiä yhdistää kaksi tekijää

Ihmismassoissa liikkuneiden infektion epäillään olleen hetkellisesti helposti leviävässä vaiheessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreen tutkimuksen mukaan koronaviruksen ”superlevittämisen” ajallinen kesto voi olla yllättävän lyhyt.

Maailmalla on kerrottu useista tapauksista, joissa virus on levinnyt erityisesti heikosti ilmastoiduissa sisätiloissa. Yksi sairastunut voi pahimmillaan tartuttaa kymmeniä tai jopa yli sata henkilöä.

Riskialttiita paikkoja ovat muun muassa toimistot, lihanjalostamot, häätilaisuudet ja baarit.

Noin 10–20 prosenttia sairastuneista aiheuttaa jopa 80 prosenttia kaikista tartunnoista. Flunssavirusten kohdalla leviäminen tapahtuu paljon tasaisemmin.

Fred Hutchinson -keskuksen tutkija Joshua Schifferin työryhmän mallinnuksen mukaan massaleviämiset ovat yhteydessä tiettyihin olosuhteisiin. Sairastunut on yleensä ollut yksi tai kaksi päivää kestävässä infektion vaiheessa, jossa viruspartikkeleita leviää erityisen suuri määrä ympäristöön.

Potilaan tartuttavuuden uskotaan heikkenevän tämän jälkeen voimakkaasti, vaikka oireet pitkittyisivät.

”Superlevittämiseksi” kutsutut tapahtumat ovat todennäköisimpiä, jos kyseisessä infektiovaiheessa oleva henkilö viettää aikaa suuressa ihmismassassa ja erityisesti sisätiloissa. Oireettomien koronatartuntojen saaneiden osuus on flunssaviruksia suurempi, minkä vuoksi monet eivät edes tiedä levittävänsä tautia.

Lisähaasteena on SARS-CoV-2-viruksen pitkä selviämisaika huoneilmassa ja kulkeutuminen ilmavirran mukana.

– Tartuttajasta kauempana olevat voivat jopa saada tartunnan muita helpommin, Joshua Schiffer sanoo The New York Times -lehdelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)