Verkkouutiset

Terveys, toimeentulo ja hyvät ihmissuhteet ovat välttämättömiä rakennuspalikoita onnelliseen elämään. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Koronan seurausta? Suomalaisten onnellisuus notkahti

Parhaassa työiässä olevien onnellisuus on pudonnut selvästi keskivertoa enemmän, Ilmenee Evan tutkimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisista kolme neljästä kokee elämänsä vähintään melko onnelliseksi, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) arvo- ja asennetutkimuksesta. EVAn vuoden 2016 edellismittaukseen verrattuna onnellisuudessa on tapahtunut kuitenkin hienoinen notkahdus. Vielä 2016 elämänsä vähintään melko onnelliseksi koki 80 prosenttia kyselyyn vastanneista, kun osuus nyt oli 76 prosenttia.

– Onnellisuuden tasainen jakautuminen eri väestöryhmiin on yksi syy suomalaisten onnellisuuteen. Yksikään väestöryhmä ei myöskään erotu poikkeuksellisen onnellisena, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, joka on kirjoittanut EVA Analyysin Lommo onnessa.

Johtavassa asemassa olevien, akateemisesti koulutettujen, yrittäjien, työntekijöiden sekä parhaassa työiässä olevien 26 – 55-vuotiaiden onnellisuus on kuitenkin pudonnut selvästi keskivertoa enemmän vuodesta 2016.

– Yksi syy onnellisuuden laskuun voi olla koronakriisin vaikutukset työelämään ja työikäisiin. Syitä voi olla muitakin, mutta vuosien 2016 ja 2020 väliseen aikaan ei ajoitu muita merkittäviä yhteiskunnallisia muutoksia tai taloudellisia shokkeja, sanoo Haavisto.

Suomalaiset ovat varsin yksimielisiä siitä, että terveys, toimeentulo ja hyvät ihmissuhteet ovat välttämättömiä edellytyksiä onnellisen elämän aikaansaamisessa.

42 prosenttia katsoo elävänsä tuloillaan vähintään melko mukavasti, 45 prosenttia arvioi pärjäävänsä tuloillaan ja 12 prosenttia raportoi vaikeuksista tulla toimeen. Useampi arvioi toimeentulonsa hyväksi kuin aiemmin. Toisaalta toimeentulovaikeuksia kokeneiden onnellisuus on pudonnut selvästi aiempaan verrattuna.

EVAn tutkimuksen tulokset perustuvat 2 019 henkilön vastauksiin. Virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tiedot kerättiin 16.–28.10.2020. Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)