Asiantuntija luottaa PCR-testeihin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Koronan pikatestit koteihin? HUS-johtaja ei kannata

Lasse Lehtosen mukaan kohdennettu PCR-testaus on tuottanut parhaat tulokset.

Itävalta on lanseerannut kampanjan, jossa koko kansalle tarjotaan ilmaiseksi koronan pikatestipaketteja. Testejä voi haea apteekeista ja ajatuksena on jatkuva koko väestön pikatestaaminen. Tämän lasketaan vievän viikkottaisen testimäärän jopa noin 3,5 miljoonaan.

Ajatus kuulostaa hyvältä. Vaikka pikatestien luotettavuus onkin paljon meille tuttuja nenänielusta otettavia PCR-testejä heikompi, uskovat jotkut asiantuntijat, että väestötason toistuvat testit auttavat kitkemään tehokkaasti tartuntoja.

Voisiko tällainen toimia Suomessakin?

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen suhtautuu suunnitelmaan varauksin.

– Kotitestejä ei Suomessa suositella, kun niiden luotettavuuteen liittyy todellakin ongelmia, Lehtonen sanoo sähköpostitse Verkkouutisille.

Hän muistuttaa Slovakian toteuttaneen aiemmin koko väestön antigeenitestauksen. Siellä ei tosin käytetty kotitestejä. Vaikka tartuntamäärät laskivatkin hetkeksi, nousivat ne Lehtosen mukaan pian uudelleen.

Hän kääntää katseensa taudin tukahduttaneisiin maihin, kuten Etelä-Koreaan, Taiwaniin ja Uuteen-Seelantiin. Näissä maissa testaus on Lehtosen mukaan perustunut kohdennettuun PCR-testaukseen, toisin sanoen on testattu esimerkiksi oireilevia, maahantulijoita tai tiettyjä alueita.

– Tuo strategia on mielestäni tuottanut parhaat tulokset, Lasse Lehtonen sanoo.

– Aika näyttää, miten Itävallan strategia toimii. Toki siellä on myös rajoitustoimia käytössä, joten kotitestauksen vaikutuksia voi olla vaikea erottaa muiden toimien vaikutuksista, hän arvioi.

Maaliskuussa alkavan kotitestauskampanjan lisäksi Itävalta on muun muassa säätänyt korkean suojaustason FFP2-maskit pakollisiksi kaupoissa ja julkisessa liikenteessä.

Pikatesteihin luotetaan myös Tanskassa. Siellä yhteiskuntaa on tarkoitus avata valtavalla pikatestikampanjalla, jossa osa kansalaisista tullaan testaamaan kaksi kertaa viikossa. Maaliskuussa alkavaan hankkeeseen on varauduttu perustamalla ympäri maata suuret määrät uusia pikatestipisteitä

LUE MYÖS:

”Näin maailma voisi vapautua” – täällä koronan pikatestit kaikkiin koteihin

Tanska avaa yhteiskuntaa pikatestien avulla

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt