Verkkouutiset

Ihmiset jonottavat virustestiin Henanin maakunnassa Kiinassa 21. tammikuuta. / AFP / LEHTIKUVA / Str

Koronan nollatavoite uhkaa romuttua: Tarpeetonta ja kallista

Professorin mukaan omikronmuunnos tulee haastamaan Kiinan nykyisen linjan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Koronaviruksen herkästi leviävän omikronmuunnoksen ennakoidaan luovan kovaa painetta Kiinan epidemistrategiaa kohtaan.

Maan hallinto on onnistunut pitämään paikalliset tartuntaryppäät kurissa väestön massatestauksella ja miljoonia ihmisiä kattavilla sulkutiloilla. Arvostelijoiden mukaan tiukat rajoitustoimet tulevat kalliiksi sekä taloudellisesti ja sosiaalisesti, eikä niiden käyttöä voida jatkaa loputtomiin.

Pekingissä 26-vuotiaan pankkialalla työskentelevän naisen kerrottiin olevan kaupungin ensimmäinen omikroniin sairastunut henkilö. Guardian-lehden mukaan yli 13 000 altistuneeksi epäiltyä ihmistä määrättiin viime viikolla virustestiin, minkä lisäksi naisen asuinkortteli ja työpaikka asetettiin eristyksiin.

Paikallisviranomaiset syyttivät taudin leviämisestä Kanadasta lähetettyä pakettia ja kehottivat asukkaita välttämään ulkomaisten tuotteiden tilaamista. Kanadan terveysviranomaiset ja monet tutkijat ovat pitäneet väitettä epäuskottavana, sillä koronavirus leviää harvoin pintojen kautta.

Tähän mennessä muunnosta on havaittu kuudessa eri maakunnassa. Tilanne on haastava Kiinan hallinnon kannalta, sillä tartunnat pyritään pitämään nollassa ennen 4. helmikuuta alkavia Pekingin talviolympialaisia. Kuun vaihteessa alkava lomakausi tulee lisäämään Kiinan sisäistä matkailua, mikä voi levittää virusta entisestään.

Hongkongin yliopiston professori Jin Dong-yan uskoo koronan nollastrategian muuttuvan entistä vaikeammaksi omikronin leviämisen myötä. Rajoitustoimien pelätään muuttuvan entistä rajummiksi seuraavien viikkojen aikana miljoonien ihmisten osalta.

Hänen mukaansa linjaus on pitkällä tähtäimellä kestämätön ja jopa tarpeeton.

– Mutta Kiina on liian suuri laiva, jotta kurssia voitaisiin muuttaa. Maalla ei ole viisautta tai kykyä toimia Hongkongin tai Taiwanin lailla. Nykyisen linjan ylläpito, mutta myös muuttaminen tulee kalliiksi, professori sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)