Verkkouutiset

Mutaatiot koronapurkausten taustalla − ”eduksi virukselle”

Uusien virusmuotojen epäillään aiheuttaneen kaksi laajaa tartuntaketjua Norjassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Norjassa on maan kansanterveysinstituutti FHI:n mukaan löydetty mukaan koronaviruksen uusi muunnos. Vastaavaa virusmutaatiota ei ole Trondheimin ylilääkäri Tove Røsstadin mukaan nähty aiemmin Norjassa.

Trondheimissa tapahtunut taudinpurkaus voi Røsstadin mukaan johtua löydetyn virusmutaation herkemmästä tarttuvuudesta. Myös Norjassa kierrelleen bussiretkeen liittyvät tartunnat voivat FHI:n mukaan johtua helpommin tarttuvasta virusvariantista. Verkkouutiset uutisoi aiheesta tässä jutussaan.

VG:n mukaan Trondheimin koronaketjuun liittyy vähintään 35 tartuntaa ja noin 1500 henkilöä on asetettu karanteeniin. Tartuntoja ja altistuksia on lehden mukaan tapahtunut ainakin kampaamossa ja parissa ravintolassa. FHI on analysoinut tartunnan saaneilta löytyneitä viruksia.

Koronaviruksen on epäilty muuttuneen helpommin tarttuvaksi aiempienkin tutkimusten perusteella. Muutos perustuu viruksen mutatoitumisominaisuuteen.

Oslon yliopiston immunologi Gunnveig Grødelandin mukaan mutaatiot ovat muutoksia, jotka tapahtuvat viruksessa satunnaisesti sen lisääntyessä. Hän uskoo, että koronan tapauksessa on luontevaa, että virus mutatoituisi helpommin tarttuvaksi. Tällaisia tartuttavampia virusmutaatioita nähdään Grødelandin mukaan todennäköisesti vielä lisää.

− Ajan myötä virukselle on hyötyä, jos siitä tulee tarttuvampi ja vähemmän vaarallinen, joten tämän suuntauksen näemme tyypillisesti viruksilla, kun ne ovat levinneet jonkin aikaa väestössä, hän kertoo.

Virukselle on eduksi, jos se on helposti tarttuva ja vaarattomampi. Jos virus tekee tartunnan saaneista vakavasti sairaita, ihmiset kuolevat tai käyttöön otetaan voimakkaita torjuntatoimia. Tämä pysäyttäisi viruksen.

− Vaarattomammalla viruksella on evoluutiossa etu, se ottaa markkinat haltuunsa. Sitten se voi levitä vapaammin, Grødeland kertoo.

University College Londonin tutkijat löysivät analyysissaan liki 200 koronaviruksen mutaatiota 7500 potilaalta. Professori Francois Balloux kertoo Infection, Genetics and Evolution -lehdessä syyskuussa julkaistussa tutkimuksessa, että kaikki virukset mutatoituvat luonnollisesti.

− Mutaatiot sinänsä eivät ole huono asia, eikä mikään viittaa siihen, että SARS-CoV-2 mutatoituisi odotettua nopeammin tai hitaammin, hän kertoo.

Virusmutaatioilla on Ballouxin mukaan tärkeä merkitys sille, miten rokotteita kehitetään. Hän mukaansa joissakin genomin osissa mutaatioita on hyvin vähän, ja nämä muuttumattomat osat voivat olla parempia lääkkeiden ja rokotteiden kehittämiskohteita.

− Suuri haaste virusten hävittämiselle on, että rokote tai lääke ei ehkä enää ole tehokas, jos virus on mutaatio. Jos keskitymme sellaisiin viruksen osiin, jotka eivät todennäköisesti ole mutaatioita, meillä on paremmat mahdollisuudet kehittää lääkkeitä, jotka ovat tehokkaita pitkään, Balloux sanoo.

− Meidän on kehitettävä lääkkeitä ja rokotteita, joita virus ei voi helposti välttää, hän lisää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)