X
SULJE MAINOS
Sadat lapset ovat jonottaneet hoitoon jälkioireiden vuoksi. / schneider.org.il

Koronan jälkioireet iskevät myös lapsiin, toipuminen voi kestää yli vuoden

Yleisimpiä oireita ovat muun muassa hengenahdistus, lihaskipu ja muistivaikeudet.

Pitkäaikaisista koronavirusoireista kärsivien lasten määrän pelätään kasvaneen voimakkaasti Israelissa.

”Pitkää Covidia” hoitava Schneiderin sairaala Petah Tikvassa on ottanut noin 150 lasta hoidettavaksi, mutta jonossa olisi satoja muita lapsia.

– Kysyntä on suurta, ja odotusaika on tällä hetkellä yli puoli vuotta, koska seuraamme ja testaamme kaikkea mahdollista jokaisen potilaan kohdalla, infektiotautien erikoislääkäri Liat Ashkenazi-Hoffnung sanoo Haaretz-lehdelle.

Sairaala avasi lapsille tarkoitetun koronaosaston viime vuoden marraskuussa. Potilaiden yleisimmät jälkioireet ovat hengenahdistus, lihaskipu, päänsärky, väsymys, univaikeudet, rintakipu, hiustenlähtö ja ruoansulatukseen liittyvät vaivat.

Infektion myötä heikentynyt haju- ja makuaisti ei ole palannut monilla lapsilla kuukausienkaan jälkeen. Osa kärsii lisäksi keskittymis- ja muistivaikeuksista. Noin 60 prosenttia kertoo heikentyneestä kyvystä selvitä arkiaskareista oireiden vuoksi.

Ashkenazi-Hoffnung kertoo havainneensa, että koronainfektiota voi seurata useiden kuukausien oireeton välivaihe, jonka jälkeen varsinaiset jälkioireet vasta pahentuvat. Niiden kesto vaihtelee.

– Joillakin lapsilla se kestää puoli vuotta tai enemmän. Meillä oli hoidettavana kilpauintia harrastanut poika, joka oli hyvin ahdistunut ja kivuissaan. Puolen vuoden jälkeen hän pystyi taas uimaan ja jopa rikkoi oman ennätyksensä, lääkäri sanoo.

Sairaalassa on hoidettu myös lapsia, joiden oireet eivät ole kadonneet yli vuoden jälkeen. Noin 15 prosentilta ei löydy verestä vasta-aineita, vaikka koronainfektio on todettu PCR-testillä.

Yleinen käsitys on ollut, ettei koronavirus aiheuta vakavia oireita lapsille. Alle prosentti heistä vaatii infektion vuoksi sairaalahoitoa. Monet tutkijat ovat varoittaneet, ettei näyttöä ole vielä riittävästi jälkioireiden osalta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt