X
SULJE MAINOS
Kuluttajien luottamus talouteen on pysynyt vahvana. / LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Koronan deltamuunnos kärjistää talouden häiriöitä

Logististen ketjujen pullonkaulat voivat lisätä inflaatiopaineita.

Ekonomistien mukaan deltamuunnoksen leviäminen tuskin aiheuttaa viime vuoden kevään kaltaisia suuria häiriöitä maailmantaloudessa.

Elpymisen ennustetaan jatkuvan vahvana, sillä kuluttajien luottamuksen ja taloudellisen toimeliaisuuden kaltaiset indikaattorit eivät ole horjuneet uudesta epidemia-aallosta.

Asiantuntijoiden mukaan makrotaloudellisten riskien lisäksi huolta aiheuttavat logististen ketjujen pullonkaulat.

Monet Aasian valtiot ovat turvautuneet tiukkoihin rajoitustoimiin deltamuunnoksen leviämisen estämiseksi. Yhdysvalloissa tämä on näkynyt muun muassa autoteollisuuden tarvitsemien komponenttien puutteena, mikä osaltaan nostaa inflaatiopaineita.

– Puolijohteiden osalta toimitusongelmien oli jo ennakoitu jatkuvan vuoden 2022 puolelle, ja se näyttää nyt lähes varmalta, I.H.S Markitin johtaja Sara Johnson sanoo New York Timesille.

Epidemiatilanne on heikentynyt viime aikoina myös Yhdysvalloissa, mikä voi osaltaan kärjistää työvoimapulaa. Esimerkiksi etäopetukseen palaaminen vaikeuttaisi monen aikuisen työskentelyä.

– Koulujen sulkeminen viikoksikin olisi hyvin häiritsevää vanhemmille, jotka haluavat palata työmarkkinoille, Oxford Economicsin ekonomisti Kathy Bostjancic sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt