Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

”Koronaministeri Krista Kiuru ei herätä luottamusta”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja on huolissaan hallituksen kompuroinnista.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa odottaa hallitukselta ja ”koronaministeri” Krista Kiurulta (sd.) ryhtiliikettä koronatoimissa. Hän on huolissaan hallituksen kompuroinnista heti koronan toisen aallon alkumetreillä.

– Ulkomailla matkanneiden mukana Suomeen on tullut kymmenittäin tartuntoja ja samaan aikaan koronatesteihin pääsyssä on huomattavia viiveitä.

– Hallituksen testaa, jäljitä, eristä ja hoida -strategian toimeenpano ontuu pahasti koronatestaamisen merkittävien viiveiden johdosta. Jonot ja odotusajat ovat liian pitkiä. Jos julkisen sektorin oma kapasiteetti ei riitä, on oltava valmius hankkia palveluja yksityiseltä sektorilta. Koronan toisen aallon estämisessä testaaminen on avainasemassa, eikä siinä voida epäonnistua, Sarkomaa sanoo.

Hänen mukaansa näyttää siltä, että koronan toinen aalto on yllättänyt hallituksen, eikä kevään virheistä ole otettu opiksi. Sarkomaa ihmettelee viime päivien ministereiden käymää sekavaa julkista keskustelua riskimaista palaavien matkailijoiden pakkokaranteenista.

Lisäksi Sarkomaa kummeksuu, miksi sosiaali- ja terveysministeriö reagoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin johdon ehdotukseen lentomatkustajien laajasta testaamisesta vasta kaksi kuukautta kesäkuun alun ehdotuksen jälkeen.

– Miksi HUSin asiantuntijoiden huolet ja ehdotukset on sivuutettu? Pääministeri (Sanna) Marin (sd.) myönsi keväällä, että Helsinki-Vantaan lentokentän osalta hallituksen toimet eivät olleet riittäviä. Nyt näyttää siltä, että virheet toistuvat, vaikka niistä luvattiin ottaa oppia. Näihin kysymyksiin on vastuuministereiden ja hallituksen yhteisesti vastattava, Sarkomaa vaatii.

Hän on ihmeissään myös maskisuosituksen viivyttämisestä. Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimessa on arvioitu joukkoliikenteen maskisuosituksen vähentävän maansisäisiä koronatartuntoja noin 20-25 prosentilla.

– Nyt on saatava käyttöön WHO:n suosittamat kasvomaskit. Ihmiset palaavat parhaillaan työ- ja kouluarkeen, mutta maskisuositusta ei kuulu. Selkeät suositukset maskien käyttöön esimerkiksi joukkoliikenteessä olisi pitänyt saada jo aikoja sitten. Ihmisten terveyttä ja henkeä on suojeltava, Sarkomaa sanoo.

Hän toteaa, että Suomella ei ole enää varaa sulkea koko yhteiskuntaa.

– Kevään rajoitustoimien inhimilliset ja taloudelliset vaikutukset olivat valtavat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt