Kulttuuriin ja tapahtumiin kohdistuvat rajoitukset rajoittavat perustuslain mukaista elinkeinovapautta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Koronakriisi ajoi kulttuurialan vapaapudotukseen – ”loppua ei näy”

Kansanedustajan mukaan hallituksella ei ole minkäänlaista käsitystä kulttuuri- ja tapahtuma-alan ahdingosta.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen pitää hallituksen toimimattomuutta kulttuuri- ja tapahtuma-alan pelastamisessa suurena epäonnistumisena.

– Jo reilun vuoden kestänyt koronakriisi on ajanut kulttuurialan suoranaiseen vapaapudotukseen, eikä loppua näy. Tiukat yleisörajoitukset iskevät kriittisesti tapahtuma-alaan, ja merkittävä osa kesän tapahtumista ympäri Suomen on joko peruttu tai alan toimijat elävät edelleen täydellisessä epätietoisuudessa, Anna-Kaisa Ikonen toteaa tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että suuri osa kulttuuri- ja tapahtuma-alan työvoimasta on freelancereita. Korona-aika on tuonut räikeästi esiin heidän heikon työmarkkina-asemansa.

– Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) on todennut, että hallituksen tärkeimpänä tehtävänä on olla alan tukena kesän menetyksissä, mutta satojen miljoonien menetyksiin suhteutettuna hallituksen tukitoimet viestivät selkeästi siitä, ettei hallituksella ole minkäänlaista käsitystä siitä, minkälaisessa ahdingossa kulttuuri- ja tapahtuma-ala nyt elää, Ikonen sanoo.

Alan ammattijärjestöt, taide- ja kulttuurialoja edustavat ammattijärjestöt Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU, Muusikkojen liitto, Näyttelijäliitto ja Suomen Journalistiliitto ovat vaatineet alalle pikaisesti tukea.

Järjestöjen mukaan mitkään tiedossa olevista elvytystoimista eivät valu freelancereille ja muille itsensä työllistäjille, joita iso osa alan ammattilaisista on.

– Kyse on ihmisten toimeentulosta ja työstä. Työttömyys- ja sosiaaliturva ei ole kriisivuoden aikana taipunut tukemaan taide- ja kulttuurialalla yleisiä työntekemisen tapoja, eikä maan hallitus tekemällään politiikalla tunnista työn ja yrittäjyyden moninaisia muotoja. Riittämättömien ja pirstaleisten tukimuotojen rinnalla epäselvä tiedotus ja viestintä ovat olleet silkkaa myrkkyä alan toimijoille, Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

Kuluvalla viikolla puoliväliriiheen kokoontuva hallitus neuvottelee parhaillaan Säätytalolla exit-strategiasta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) antoi neuvotteluihin siirtyessään tiedotusvälineille lyhyet kommentit ja lupasi muutoksia exit-strategian tapahtuma- ja kulttuurikokonaisuuteen, muttei suostunut avaamaan toimia vielä yksityiskohtaisesti.

Anna-Kaisa Ikonen muistuttaa, että kulttuuriin ja tapahtumiin kohdistuvat rajoitukset rajoittavat perustuslain mukaista elinkeinovapautta.

– On täysin välttämätöntä, että julkinen valta korvaa alan toimijoille rajoitustoimista aiheutuneita taloudellisia vahinkoja. Jos toimeen ei tartuta nyt, pian voi olla liian myöhäistä. Kulttuuri- ja tapahtuma-alan freelancerien vapaapudotuksen on päätyttävä. Odotamme Marinin hallitukselta kiireisellä aikataululla täsmätoimia kulttuuri- ja tapahtuma-alan pitkittyneeseen tilanteeseen, kansanedustaja sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt