Verkkouutiset

Koronaennuste: Joka toinen sairastuu kahden vuoden pandemiassa

Diagnosoimatta jäävät tapaukset vauhdittavat viruksen leviämistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

COVID-19 -epidemia leviää tehokkaasti diagnosoimatta jääneiden oireiltaan lievien tapausten vuoksi, amerikkalaisen Columbian yliopiston kansanterveyden laitoksen tuore tutkimus osoittaa. Tutkijat uskovat taudin leviävän nykytiedon valossa pandemiaksi.

Ympäristöterveyden professori Jeffrey Shaman selvittää löydöksiä yliopiston sivuilla julkaistussa artikkelissa. Varsinainen tutkimus löytyy tämän linkin takaa. Se perustuu tietokonemallinnokseen koronavirusepidemian etenemisestä Kiinassa. Tutkijoiden mukaan 86 prosenttia kaikista koronavirustapauksista oli havaitsematta ennen Kiinan Wuhanissa 23. tammikuuta asetettua kattavaa karanteenia. Diagnosoimatta jääneiden tapausten kerrotaan aiheuttaneen noin kaksi kolmasosaa kaikista todetuista koronavirustartunnoista. Kovat matkustusrajoitukset ja tietoisuuden lisääminen taudista vähensivät sittemmin tautitapauksia nopeasti.

– COVID-19 -tapausten räjähdysmäisen kasvun moottorina Kiinassa toimivat pääasiallisesti henkilöt, joilla oli lieviä, rajattuja tai ei lainkaan oireita ja joiden tartuntoja ei huomattu, professori Jeffrey Shaman sanoo.

Hänen mukaansa nämä ”häivetartunnat” ovat suuri haaste kamppailussa koronaepidemian hillitsemiseksi.

Jeffrey Shamanin mukaan todistusaineisto viittaa siihen, ettei koronavirusta saada hallintaan ja että siitä tulee pandemia.

– Noin kuusi seitsemästä tapauksesta jää havaitsematta, mutta tartuttaa silti. Tämä tekee epidemiasta erittäin vaikean hallita. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että noin puolet maailman väestöstä sairastuu influenssapandemiassa kahden vuoden aikana. Jos COVID-19 seuraa tätä, on kyse 3,5 miljardista tartunnasta, 500 miljoonasta vahvistetusta tapauksesta ja 11,5 miljoonasta kuolemasta, hän toteaa.

Asiantuntija teroittaa, että kyse on ylärajan arviosta, jossa oletetaan, ettei vahvistettujen tapausten hoidossa tapahdu edistystä ja uutta hoitoa tai rokotetta keksitä.

– Tehokas rokote tai uusi hoito vähentäisi kuolleisuutta merkittävästi. Historian toiseksi pahin flunssapandemia oli vuonna 1957. Sen arvioidaan tappaneen 1-2 miljoonaa ihmistä. COVID-19 voi olla pahempi – ei niin paha kuin vuoden 1918 epidemia – mutta pahin sen jälkeen, Jeffrey Shaman arvioi.

Espanjantautina tunnettu vuosina 1918-1919 riehunut lintuinfluenssapandemia surmasi arvioiden mukaan kymmeniä miljoonia ihmisiä. Suomessa siihen menehtyi noin 25[nbsp]000 ihmistä.

Rajoitukset eivät pelasta

Jeffrey Shamanin mukaan mikään maa ei ole asettanut taudin takia vastaavia rajoituksia ihmisten liikkeille kuin Kiina.

– He panivat periaatteessa 800 miljoonaa ihmistä kotiarestiin. Nämä ihmiset kohtaavat satojen ihmisten sijasta vain kourallisen muita joka päivä. Todellinen kysymys on, kuinka kauan Kiina voi pitää näitä toimia yllä valtavine kustannuksineen, professori Jeffrey Shaman sanoo.

Hän ei usko, että virus voidaan näin eliminoida kokonaan Kiinasta. Shamanin mukaan tauti tulisi kuitenkin lopulta takaisin jostain toisesta maasta.

– He voivat ostaa hieman aikaa rokotteen kehittämistä varten, mutta tämä tulee viemään vähintään kuukausia. He saattavat toivoa, että muutaman kuukauden lisäodotus voi auttaa Pohjois-Kiinan alueilla, joilla muut koronavirukset tapaavat olla kausittaisia ja vähentyä kesällä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)