X
SULJE MAINOS
Ylioppilaskirjoitukset Helsingissä. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Sairastavat abit eivät pääse yo-kokeisiin

Karanteenissa olevien abiturienttien osallistuminen on mahdollista erityisjärjestelyin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Ylioppilastutkintolautakunta ovat laatineet ohjeet siitä, millaisin erityisjärjestelyin karanteenissa olevien ylioppilaskokelaiden osallistuminen koetilaisuuteen voidaan järjestää.

THL:n mukaan vain oireettomat karanteeniin määrätyt kokelaat, jotka on testattu ennen kyseistä koetta ja saaneet negatiivisen testituloksen, voivat osallistua kokeeseen. Järjestelyn edellytyksenä on, että lukio pystyy järjestämään karanteenissa oleville kokelaille erillisen koetilan ja kokeelle valvojat.

Koronavirusinfektion vuoksi eristyksessä olevat kokelaat eivät voi osallistua kokeeseen, vaan heidän on haettava ilmoittautumisen mitätöintiä.

Karanteenissa olevien kokelaiden erityisjärjestelyt edellyttävät lukion sekä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan yksikön yhteistyötä. Tartuntataudeista vastaavan yksikön rooli järjestelyjen toteuttamisessa on merkittävä. Tämän vuoksi kunnan tai alueen tartuntatilanne voi vaikuttaa siihen onko erityisjärjestelyt mahdollista toteuttaa.

THL:n mukaan lukiolla ei myöskään ole velvoitetta toteuttaa erityisjärjestelyitä, vaan Ylioppilastutkintolautakunta ohjeistaa karanteenissa olevia kokelaita hakemaan ensisijaisesti ilmoittautumisen mitätöintiä ja osallistumaan kokeisiin seuraavalla tutkintokerralla. Kokelaita pyydetään seuraamaan oman lukion toimintaohjeita.

– Tartuntojen välttämiseksi kaikille ylioppilaskokeeseen ilmoittautuneille suositellaan sosiaalisten kontaktien välttämistä, eli omaehtoiseen karanteeniin asettumista, kaksi viikkoa ennen kokeiden alkua. Lisäksi on tärkeää noudattaa huolellisesti hygieniaohjeita ja suosituksia turvaväleistä ja maskin käytöstä, sanoo THL:n ylilääkäri Otto Helve.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt