Koronapotilasta hoidetaan Texasissa. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Go Nakamura

Korona voi luoda ”sairaiden sukupolven”

Lääkäri kehottaa nuoria ottamaan viruksen tosissaan.

Yhdysvalloissa koronavirus on levinnyt kesän mittaan erityisesti alle 40-vuotiaiden parissa. Tartuntoja on jäljitetty työpaikoille, baareihin ja ravintoloihin.

Lääkäri Dara Kass toteaa CBS Newsille, että moni vaikuttaa olevan valmis ottamaan riskin Covid-19-tartunnasta ja olettavan saavansa vain lieviä oireita.

Tuoreiden tutkimusten mukaan koronavirus voi aiheuttaa myös oireettomille tai lieväoireisille pitkäaikaisia vaurioita muun muassa sydämeen, aivoihin ja keskushermostoon. Toipuminen kestää monessa tapauksessa kuukausia.

– Olen hyvin huolissani uudesta kroonisesti sairaiden sukupolvesta, Dara Kass sanoo.

Hän kertoo hoitaneensa koronapotilaita, jotka vaikuttivat olevan hyvässä kunnossa. Laboratoriotestien perusteella heidän kehonsa olivat ”kuin tulessa” sisältä.

– Heidän sydämensä, keuhkonsa, verisuonensa ja munuaisensa. Se vaikuttaa kaikkiin elimiin. Saamme näyttöä siitä, että tällä on todella haitallisia vaikutuksia koko vartaloon, Dara Kass sanoo.

Lääkärin mukaan 30- tai 40-vuotiaat potilaat voivat kärsiä oireista jopa vuosikymmenten ajan. Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan viruksesta toipuneilla nuorilla oli havaittu sekavuutta ja psykiatrisia oireita. Myös esimerkiksi veritulppien riski kasvaa.

– Näemme nyt, että sydämeen voi ilmaantua tulehduksen pitkäaikaisia vaikutuksia ja toipumisen jälkeen tapahtuvaa arpeutumista, Dara Kass jatkaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt