Kertakäyttöisin sairaalalakanoin varusteltuja vuoteita Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Korona vaurioittanut potilaiden sydämiä

Professori kertoo yllättyneensä monilta Covid-19-potilailta löytyneistä elinvaurioista.

Koronaviruksen on havaittu aiheuttavan osalle potilaista pysyviä sydänvaurioita.

British Heart Foundation -järjestön selvityksessä tutkittiin yli 1200 sairaalahoidossa ollutta Covid-19-potilasta eri puolilla maailmaa. Sydäntutkimuksiin joutuneista yli puolella havaittiin epänormaaleja sydänmuutoksia. Joka kahdeksannella oli vakavia toimintahäiriöitä, joille ei löytynyt muuta selitystä.

Britanniassa joka neljäs sairaalahoitoon joutuneista koronaviruspotilaista on menehtynyt.

Järjestö luonnehtii Covid-19:ää monijärjestelmäsairaudeksi, joka voi levitä eri puolille kehoa. Monet taudista parantuneet ovat kärsineet kuukausia kestävästä väsymyksestä, yskästä, hengenahdistuksesta, kömpelyydestä ja muista oireista. Brittimediassa koronavirusta on kutsuttu ”tämän sukupolven polioksi”.

Sydänvaurioiden on arveltu liittyvän koronavirusinfektion aiheuttamiin voimakkaisiin tulehdustiloihin.

– Sydänvaurioita voi ilmaantua myös vakavissa flunssatapauksissa. Mutta yllätyimme siitä, kuinka monella Covid-19-potilaalla oli vastaavia vaurioita ja sydämen vakavaa vajaatoimintaa, Edinburghin yliopiston professori Mark Dweck toteaa European Heart Journal -julkaisussa.

Hän huomauttaa, että sydämen toimintaa on selvitetty vain pieneltä osalta koronapotilaista. Lääkäreitä kehotetaan seuraamaan elinvaurioihin viittaavia oireita ja määräämään lisää vastaavia tutkimuksia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt