WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus. LEHTIKUVA/AFP

Korona uhkaa kääntää lapsikuolleisuuden kasvuun

Koronakriisin aiheuttamat häiriöt terveyspalveluissa uhkaavat miljoonien lasten henkeä.

YK-järjestöjen tuore arvio osoittaa, että lapsikuolleisuus laski kaikkien aikojen alhaisimmaksi vuonna 2019. Nyt kuitenkin WHO:n ja Unicefin uudet selvitykset osoittavat, että lapsikuolleisuus saattaa lähteä uudelleen kasvuun koronapandemian seurauksena.

Taustalla ovat pandemian vaikutukset terveydenhoitoon sekä lapsi- ja perhepalveluihin. Lasten kannalta elintärkeitä palveluja on koronan vuoksi supistettu maailmanlaajuisesti. Terveyspalveluihin myös hakeudutaan vähemmän koronan pelossa.

Unicefin kesällä 77 maassa tekemän tutkimuksen mukaan lähes 70 prosentissa maista oli häiriöitä lasten terveystarkastuksissa ja rokotuksissa ja noin 60 prosentissa maista oli häiriöitä äitiysneuvoloissa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n 105 maassa tekemä tutkimus puolestaan osoitti, että 52 prosentissa maista muun muassa aliravitsemuksen hoito kärsi.

Jo toukokuussa Unicef arvioi, että jopa 6 000 lasta enemmän voi kuolla joka päivä koronan heikentämien terveyspalveluiden vuoksi.

Pelko tartunnan saamisesta esteenä hoidolle

Suurimpia syitä terveydenhoidon häiriöihin olivat julkisen liikenteen rajoitukset, palvelujen rajoittaminen ja lykkääminen, terveydenhuoltohenkilökunnan väheneminen, suojavarusteiden puute ja varojen vähyys. Myös pelko koronatartunnan saamisesta vaikutti siihen, etteivät ihmiset hakeutuneet hoitoon.

Esimerkiksi Afganistanissa terveysministeriö kertoi terveyskeskuskäyntien pudonneen dramaattisesti perheiden pelätessä tartuntaa. Erityisen rankasti korona on vaikuttanut äitien ja lasten terveyspalveluihin Afganistanin lisäksi Boliviassa, Jemenissä, Kamerunissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Libyassa, Madagaskarilla, Pakistanissa ja Sudanissa.

Suuria lasten tappajia ovat olleet ennenaikaiset synnytykset, synnytyskomplikaatiot, alhainen syntymäpaino, infektiot, keuhkokuume, ripuli, malaria ja rokottamattomuus. Näihin syihin puuttumalla on onnistuttu pelastamaan miljoonia lapsia viimeisen 30 vuoden aikana.

Alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus laski vuonna 2019 ennätyksellisen alhaiseksi. Vuonna 2019 5,2 miljoonaa alle viisivuotiasta kuoli helposti estettäviin syihin, kun vielä vuonna 1990 lapsia menehtyi yli kaksinkertainen määrä eli 12,5 miljoonaa.

– Emme saa antaa koronan muuttaa tätä kehityksen suuntaa. Päinvastoin, nyt on osattava hyödyntää kaikkea sitä tietotaitoa, jota meillä on, ja panostaa entistä vahvempaan terveydenhuoltoon ja resilienssiin, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja, tohtori Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt