Olutrallia Tallinnan satamassa vuonna 1999. LEHTIKUVA/TOR WENNSTRÖM

Korona romautti kaljarallin

Koronapandemian vaikutus alkoholijuomien matkustajatuontiin on ollut suuri.

Alkoholijuomien matkustajatuonti väheni 30 prosenttia elokuun 2019 ja heinäkuun 2020 välisenä aikana edelliseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna alkoholin matkustajatuonti väheni 6,6 miljoonasta litrasta 4,7 miljoonaan litraan. Luku on mittaushistorian alhaisin.

Litramääräisesti matkustajatuonti väheni 20 prosenttia. Kaikkien juomaryhmien matkustajatuonti väheni. Eniten väheni väkevien alkoholijuomien tuonti, 43 prosenttia.

Keväällä alkaneen koronapandemian vaikutus alkoholijuomien matkustajatuonnin volyymiin on ollut merkittävä.

– Huhtikuun alusta alkaen toteutetut matkustusrajoitukset ovat merkittävästi vähentäneet suomalaisten matkustamista ja samalla alkoholijuomien tuontia, toteaa THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson.

Erityisen paljon matkailijamäärät ovat vähentyneet laivamatkailussa, joka on suurin alkoholin matkustustuontikanava Suomessa.

– Touko-heinäkuussa Virosta laivalla palaavien matkustajien lukumäärä oli vähentynyt 59 prosenttia ja Ruotsista palaavien matkustajien 88 prosenttia verrattuna vuoden takaisiin lukuihin, Karlsson kertoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt