Matkustajia bussipysäkillä Helsingissä 2019. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Virus piinaa edelleen linja-autoja

Alan yritykset arvostelevat tähän mennessä annettujen tukien jakoperusteita ja määrää.

Linja-autoliitto kertoo, että sen marraskuussa toteutetun jäsenkyselyn mukaan alaa piinaava korona-ahdinko ja vaikeudet eivät näytä helpottavan riittävällä ja toivotulla tavalla. Yritysten tilanne on edelleen hankala.

Vastanneista 50 prosenttia ilmoitti yrityksen liikevaihdon vähentyneen yli 50 prosenttia. Yli puolella yrityksistä on edelleen henkilöstöä lomautettuna, ja 78 prosenttia yrityksistä on linja-autoja poistettuna liikennekäytöstä.

Noin 80 prosenttia yrityksistä kertoi saaneensa tähän mennessä tukea eri tukikanavista. Yrityksistä 65 prosenttia on päättänyt hakea tukea uudelleen käyttöönotettavasta Kustannustuki II -paketista.

Tähän mennessä olleita yritystukikanavia, tuen jakoperusteita ja määrää kritisoitiin liiton mukaan kyselyn vastauksissa edelleen.

Vastanneista 78 prosenttia kuitenkin ilmoitti yrityksen mahdollisesti selviävän, ja vain 10 prosenttia arveli yritystoimintansa ehkä loppuvan.

Markkinaehtoista liikennettä on käynnistetty uudelleen. Nyt marraskuussa 74 prosenttia vastanneista totesi tarjonnan olevan vähintään 50 prosenttia normaalista, kun elokuussa noin puolet kertoi liikennöivänsä vähintään 50 prosenttia. Keväällä markkinaehtoinen liikenne oli supistettu lähes kokonaan.

Kaupunki- ja kaupunkiseutuviranomaisten järjestämä liikenne ajetaan lähes normaalitarjonnan mukaisesti. Noin 84 prosenttia ilmoitti liikennöitävän 90-100 prosentia tarjonnalla.

Koulukuljetukset on hoidettu 76 prosenttisesti suunnittelun mukaisesti. Yrityksillä on liiton mukaan kuitenkin ollut edelleen vaikeuksia päästä neuvottelemaan kuntien kanssa liikenteen muutoksista ja korvauksista.

Tilausliikenne ja bussimatkailu oli käytännössä pysähdyksissä kevään ja kesän aikana, ja tilanne on heikentynyt edelleen. Syksyn aikana 69 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi volyymin olevan vain 0-10 prosentin tasolla normaaliin nähden ja 65 prosenttia ilmoitti, että uusia tilauksia ei käytännössä tule ollenkaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt