New Yorkin pörssi. LEHTIKUVA / AFP

Korona painaa taas pörssejä

Markkinoiden mieliin hiipi jo perjantaina pelko talouden rajoitustoimien pitkittymisestä.

Viime päivinä rahoitusmarkkinoiden näkökenttään on Nordean aamukatsauksen mukaan noussut uusvanha uhka eli nousevat koronavirustartunnat, erityisesti Yhdysvalloissa.

Maanantaina aamulla Pariisi ja Lontoo olivat alle puolen prosentin laskussa, Frankfurtissa oltiin nollakasvussa. Aasiassa Hong Kong laski lähes prosentin ja Tokio yli kaksi prosenttia. Helsingissä laskua oli aamupäivällä prosentin verran.

Nordean mukaan markkinoiden mieliin hiipi perjantaina pelko talouden pitkittyvistä rajoitustoimista Yhdysvalloissa. Mikäli virus leviää vauhdilla, niin todennäköisyys uusistakin rajoitustoimista kasvaa. Päätös on osavaltioiden kuvernöörien hallussa.

Ongelmia voi Nordean mukaan tuoda myös pelkästään kuluttajien käyttäytyminen, sillä se muuttuu pelkän viruspelonkin vuoksi ennen varsinaisia rajoitustoimia. Osakemarkkina on silti ollut verrattain vahva, eivätkä nousevat tartunnat ole aiheuttaneet täydellistä paniikkia, ainakaan vielä. Nordea muistuttaa, että raha- ja finanssipoliittinen elvytys auttaa.

Perjantaina Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksi laski selvästi yli kaksi prosenttia. Laskua vetivät telekommunikaatio ja finanssisektori. Euroopassa Stoxx 600 laski perjantaina lopulta puolisen prosenttia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt