Lääkäri mittaa potilaan verenpainetta. LEHTIKUVA/VILJA VEHKAOJA

Epidemia näkyy pitkäaikaisten sairauksien hoidossa

Riskitekijöiden hoidon puutteellinen seuranta voi olla kohtalokasta.

Monet sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvät riskitekijät eivät ”tunnu miltään”. Esimerkiksi korkeaa verenpainetta ei mittaamatta huomaa, ellei se ole äärimmäisen korkea – ja siksi lääkkeet voivat jäädä ottamatta ja laboratoriokontrollit käymättä, toteaa HUSin Neurokeskuksen toimialajohtaja Nina Forss.

Kun tähän yhdistyy lääkärin kanssa sovittujen kontrollikäyntien tai laboratoriokontrollien peruuntuminen koronaviruksen vuoksi, liikutaan vaarallisella alueella.

– Jos tunnetut riskitekijät, kuten korkea verenpaine, kolesteroli, vähäinen liikunta, tupakointi tai eteisvärinään liittyvä tukostaipumus saataisiin hoidettua asianmukaisesti, jopa 80-90 prosenttia aivoinfarkteista estettäisiin, Forss sanoo.

Erityisen vaarallista kontrollitutkimusten puuttuminen on veren hyytymiseen vaikuttavan Marevan-lääkityksen kohdalla, joka vaatii säännöllisen seurannan ja annoksen tarkentamisen halutun vaikutuksen saavuttamiseksi.

– Valitettavasti meillä on sairaalassa jo havaittu, että seurannan heikkeneminen voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia. Terveydenhuollon yksiköt ovat tehneet lujasti töitä sen eteen, että pitkäaikaissairauksien hoito on turvallista myös epidemian aikana. Riskitekijöiden huolellinen hoito ja seuranta tuovat lisää terveitä elinvuosia, Forss toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt