Sosiaali- ja terveysministeri Lena Hallengren ja valtionepidemiologi Anders Tegnell tiedotustilaisuudessa. LEHTIKUVA / AFP Naina Helen Jama

Korona oli lähes joka viidennellä testatulla – näin Ruotsin tilanne muuttui

Lisääntyneestä virustestauksesta huolimatta Covid-19-tapausten määrä on nopeassa laskussa.

Ruotsin koronavirustartunnat ovat kääntyneet huomattavaan laskuun heinäkuun aikana.

Nopeaa käännettä on pidetty yllättävänä maan poikkeavan epidemiastrategian vuoksi. Ruotsissa vältettiin kovia rajoitustoimia ja luotettiin pääasiassa vapaaehtoisuuteen pohjautuviin suosituksiin ja etätöiden lisäämiseen.

Käänne käy ilmi Ruotsin kansanterveysviraston (Folkhälsomyndigheten) julkistamista testaustilastoista.

Covid-19-testien määrää onnistuttiin Ruotsissa lisäämään paljon Suomea nopeammin. Testejä tehtiin maaliskuun alkuun mennessä vain 752 kappaletta, mutta kuun viimeisellä viikolla jo yli 12 000 kappaletta.

Positiivisten näytteiden osuus kasvoi kuun aikana 4,9 prosentista 15,7 prosenttiin. Kasvu kertoo epidemian nopeasta kiihtymisestä vain muutaman viikon aikana.

Osuus oli korkeimmillaan 6–12. huhtikuuta, jolloin 18,7 prosentilla testatuista vahvistettiin koronatartunta. Testejä tehtiin tuolloin noin 20 000.

Huhtikuun lopulla positiivisten näytteiden osuus alkoi laskea, mutta pysyi suhteellisen korkealla eli 12–15 prosentissa juhannukseen asti. Tilastojen valossa Ruotsin koronavirustilanne kääntyi tuolloin parempaan suuntaan: positiivisten testien osuus laski heinäkuun alussa 6,4 prosenttiin ja 6.–13. heinäkuuta vain 3,4 prosenttiin.

Kyseisellä aikajaksolla Covid-19-testejä käsiteltiin valtava määrä, lähes 82 000 kappaletta. THL:n mukaan Suomen virustestauksen kapasiteetti on tällä hetkellä reilut 13 000 testiä päivässä.

Covid-19-tartuntoja on vahvistettu Ruotsissa yhteensä 80 100 ja kuolemantapauksia 5 739 kappaletta. Torstaina ilmoitettiin 34 uudesta tartunnasta ja päivää aiemmin 308 tartunnasta. Edellisestä Covid-19-kuolemantapauksesta kerrottiin tiistaina.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt