Verkkouutiset

Korona ei markkinoita pelota, mutta riittääkö tulivoima

Kun luottamus keskuspankkien elvytysvaraan murenee, päivästä tulee analyytikon mukaan hyvin vaikea.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Huolet koronaviruksen talousvaikutuksista pelottivat sijoittajia markkinoilla tammikuun loppupuolella, mutta nyt kurssit ovat taas nousussa.

– Osakekurssit laskivat, kun epävarmuus tulevasta painoi yritysten näkymiä. Korot laskivat, kun raha virtasi riskipitoisemmista omaisuuslajeista turvallisempina pidettyihin korkopapereihin, Nordean Suomen-pääanalyytikko Jan von Gerich kirjoittaa  blogissaan.

Helmikuun aikana USA:ssa ja Euroopassa osakekurssit ovat jälleen nousseet uusin ennätyslukemiin, mutta korkomarkkinoilla palautumista ei ole nähty.

Von Gerich arvioi, että matalammat korot kertovat odotusten kasvaneen keskuspankkien tulevista kevennystoimista. Esimerkiksi Kiinan ja Yhdysvaltojen keskuspankeilla elvytysvaraa edelleen löytyy.

– Loputtomiin keskuspankkien tulivoima ei kuitenkaan riitä. Jonain päivänä luottamus keskuspankkien kompensointikykyyn murenee. Siitä päivästä tulee hyvin vaikea osakemarkkinoille, von Gerichi varoittaa.

Varman sijoitusjohtajan Reima Rytsölän mielestä jatko riippuu siitä, kuinka kauan Kiina on kiinni, kertoo Kauppalehti.

Tällä hetkellä markkinoilla on hänen mukaansa sellainen  tunnelma, että Kiinan talous kasvaa huonosti ensimmäisellä vuosineljänneksellä, mutta koronan vaikutus jää lyhytaikaiseksi.

Helsingin yliopiston taloustieteen työelämäprofessori Vesa Vihriälä muistuttaa Taloustaito-lehdessä, että koronavirus lakkaa aikanaan leviämästä, ongelma poistuu ja asiat palautuvat entiselleen. Lentäminen Kiinaan vähenee joksikin aikaa, mutta ei lentoliikenne Kiinaan pysyvästi supistu.

– Jos ihmisten kulutuskäyttäytyminen muuttuisi radikaalisti viruksen vuoksi, jotkin yritykset kärsisivät. Toisaalta jotkin myös hyötyvät, kuten nyt se suomalainen yritys, joka toimittaa ilmanpuhdistuslaitteita Kiinaan, Vihriälä arvioi.

Kriisien vaikutukset näkyvät hänen mukaansa ensimmäisessä vaiheessa epävarmuuden lisääntymisenä, koska ei tiedetä, mitä niistä seuraa. Jos kriisi ei vaikuta yritysten toimintamahdollisuuksiin ja voitto-odotuksiin, markkinoiden ensireaktiot tasaantuvat nopeasti.

Usein vaikutukset tulevat mutkan kautta. Kun Venäjä vuonna 2014 valtasi Krimin ja osittain Itä-Ukrainan, EU asetti Venäjälle talouspakotteita ja Venäjä EU:lle vastapakotteita, jotka vaikuttavat Suomen vientiin.

Merkittävimmät taloudelliset seuraukset Suomelle eivät Vihriälän mukaan kuitenkaan johtuneet suoraan Ukrainan tapahtumista, vaan samanaikaisesta öljyn hinnan sekä ruplan arvon romahduksesta.

– Niiden vuoksi venäläisten ostovoima heikkeni ja venäläisten matkailu Suomessa sekä heidän täällä käyttämänsä rahamäärä pieneni. Tällä oli pari vuotta merkittävä vaikutus Suomen kokonaisvientiin, turismi mukaan luettuna, Vihriälä muistuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)