Historiallisessa kuvassa Etelä-Korean presidenttipari laulaa kansallislaulua etualalla. Heidän takanaan ovat Pohjois-Korean seremoniallinen valtionpäämies Kim Yong-nam ja Kim Jong-unin sisko Kim Yo-jong. Lehtikuva / AFP PHOTO / POOL Patrick Semansky

Koreoiden johtajat sensaatiomaisesti samassa kuvassa – herra Kasettinauhuri teki historiaa

Kim Yong-nam, 89, on säilynyt Pohjois-Korean valtataisteluissa huipulla vuosikymmeniä.

Etelä-Korean talviolympialaisten avajaisissa monet katseet kohdistuivat diktaattori Kim Jong-unin pikkusiskoon Kim Yo-jongiin. Verkkouutiset on kertonut siskosta muun muassa tässä, tässä ja ensi kertaa 2014 nähtynä tässä.

Siskon kanssa Pohjois-Koreaa edusti Pohjois-Korean seremoniallinen valtionpäämies. Hän on pitkäaikainen ammattidiplomaatti Kim Yong-nam, 89. Hän on nykyinen korkeimman kansanneuvoston eli nukkeparlamentin puheenjohtaja, joka on palvellut diktaattoridynastian kaikkia kolmea sukupolvia. Hän ei itse kuulu sukuun.

Pohjoiskorealaisten kättely avajaisissa Etelä-Korean presidentin kanssa oli historiallinen.

Kim Yong-namia nimitetään Etelä-Koreassa yleisesti Kasettinauhuriksi. Taustalla ovat tietysti hänen puheensa, joissa toistetaan maan todellisen johdon puheita vaikka sanasta sanaan.

Etelä-Korean mediassa Kim Yo-jongia nimitetään vaikutusvaltansa vuoksi Pohjois-Korean Ivanka Trumpiksi.

Kim Yong-nam on nyt korkea-arvoisin Etelä-Koreassa koskaan vieraillut pohjoiskorealainen. Hän ei kuitenkaan ole todellisuudessa poliitikko, vaan korkea virkamies.

Veteraanipalvelija matkusti jo 1940-luvulla ulkomailla Kim Il-sungin seurueessa. 1980-luvulla Kim Yong-nam oli jonkin aikaa Pohjois-Korean ulkoministeri.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt