Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS /

Aika loppumassa kesken Koreassa – ”älkää langetko Kim Jong-unin viekotteluun”

Pohjois-Korean uskotaan pelaavan aikaa.

Yhdysvaltain on pian päätettävä, miten Pohjois-Korean luomaan ydinaseuhkaan vastataan, arvioi kansallinen tiedustelujohtaja Daniel Coats.

Verkkouutiset kertoi tiistaina asiantuntijoihin viitaten, että USA:n pitäisi ryhtyä sotilaallisiin toimiin vasta siinä vaiheessa, kun Pohjois-Korean hyökkäysaikeista on selviä todisteita.

Daniel Coatsin mukaan Kim Jong-un haluaa hankkia ydinasein varustettuja mannertenvälisiä ballistisia ohjuksia, koska hän näkee ne hyödyllisinä työkaluina, kertoo uutissivusto CNBC.

Hän uskoo Kimin haluavan lyödä kiilaa USA:n ja Etelä-Korean väliin voidakseen lopulta hallita koko Korean niemimaata.

Pohjois- ja Etelä-Korean välit ovat viime kuukausina olleet kireät Pohjois-Korean ydinohjelman vuoksi, mutta olympialaiset näyttävät tuoneen maiden välille odottamatonta liennytystä.

Coatesin mukaan Pohjois-Korea ei aio luopua ydinaseistaan, eikä amerikkalaisten pitäisi langeta Pohjois-Korean hallinnon viimeaikaisiin hurmausyrityksiin.

– Pohjois-Korea uhkaa entistä enemmän Yhdysvaltoja ja sen intressejä, Coates sanoi senaatin tiedustelukomitean kuulemisessa.

– Pjongjang on toistuvasti kieltäytynyt neuvottelemasta ydinase- ja ohjusohjelmistaan.

Pohjois-Korea lähetti delegaation Etelä-Korean talviolympialaisten avajaisiin. Delegaatiossa olivat mukana seremoniallinen valtionpää Kim Yong-nam ja Kim Jong-unin sisar Kim Yo-jong. Hän välitti Etelä-Korean presidentille Moon Jae-inille veljeltään kutsun vierailla pohjoisessa naapurimaassa.

Liennytyksestä huolimatta Pohjois-Korean uskotaan pelaavan aikaa jatkaakseen ydin- ja ohjusohjelmiensa kehittämistä. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä ja tässä.

– Olemme katselleet viimeisen viikon ajan Pohjois-Korean hymyilykampanjaa, joka on suunnattu eteläkorealaisille, totesi tiedustelukomiteassa istuva senaattori James Risch.

– Eteläkorealaiset ovat jossain määrin hurmaantuneet tästä.

Tiedustelupalveluiden johtajien mukaan Kim Jong-un pitää ydinaseita oman valtansa takeena.

Keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja Mike Pompeo huomautti, että Kim Jong-unin sisko ”on propagandaosaston johtaja”.

– Mikään ei viittaa siihen, että Kim Jong-un luopuisi Yhdysvaltoja uhkaavista ydinaseistaan, Pompeo sanoi.

 

LUE MYÖS:

Vakava varoitus: Sota ei ole ollut Koreassa näin lähellä 24 vuoteen

Etelä-Korean ulkoministeri: Kim Jong-unin hallinto pelaa aikaa

Virittikö Kim Jong-un Etelä-Korealle ansan?

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt