Antti Häkkänen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Konkurssiyrittäjille uusi alku – oikeusministeri tarttui toimeen

Antti Häkkäsen johtama oikeusministeriö on valmistellut lukuisia toimia ylivelkaantumisen kierteen helpottamiseksi.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan ministeriössä on tartuttu velkaloukussa olevien kannusteisiin hakea töitä. Ministerin mukaan ne saattavat olla hyvinkin heikot.

– Kyse ei ole pienestä ongelmasta, sillä liian moni suomalainen on ylivelkaantunut. Myös ulosottovelallisten määrä on jatkanut kasvuaan, Häkkänen kirjoittaa blogissaan oikeusministeriön sivuilla.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2016 lopussa noin 214 000 ulosottovelallisesta noin 44 000 luokiteltiin työttömiksi.

Häkkäsen mukaan yksi keino ylivelkaantumisen auttamiseksi on yrittäjän uusi mahdollisuus -hanke.

Hankkeessa arvioidaan, miten konkurssiin tehnyt yrittäjä voisi aloittaa yritystoiminnan uudelleen.

– Tällä hetkellä liian moni rehellisesti toiminut mutta konkurssin tehnyt yrittäjä joutuu kierteeseen, jonka jälkeen on vaikea aloittaa uutta yritystoimintaa, Häkkänen kirjoittaa.

Oikeusministeriö tekee vertailun siitä, miten konkurssin tehneet yrittäjät voivat eri maissa vapautua henkilökohtaisesta velkavastuusta EU:n jäsenvaltioissa ja Yhdysvalloissa.

– Tarkoituksena on selvittää, olisiko vertailumaissa sellaisia mekanismeja velkavastuusta vapauttamiseen, joista voitaisiin hyötyä Suomessa, Häkkänen kirjoittaa.

Työttömille mahdollisuus saada lykkäystä ulosottoon

Valtioneuvosto antoi torstaina esityksen ulosottokaaren muuttamisesti. Sillä tähdätään siihen, että työttömälle ulosoton asiakkaalle olisi kannattavampaa otta työtä vastaan.

Vuoden työttömyysetuutta saanut voisi esityksen mukaan saada työllistyessään lykkäystä ulosmittaukseen enintään kuusi kuukautta. Tänä aikana hänen palkkaansa ei ulosmitattaisi lainkaan.

– Tämä työllistymiseen liittyvä hengähdystauko voisi kannustaa vastaanottamaan uuden työn, Häkkänen kirjoittaa.

Oikeusministeriön arvion mukaan tämä voisi auttaa vuositasolla satoja tai jopa tuhatta suomalaista. Esityksessä on huomioitu myös yritystoiminnan aloittaminen.

Ylivelkaantumiseen pyritään vaikuttamaan myös ennaltaehkäisevästi. Pikaluottosääntelyn kehittämistä ja mahdollisen positiivisen luottotietorekisterin perustamista arvioidaan ministeriössä.

– On tärkeää, että etsimme jatkuvasti keinoja, joilla voidaan puuttua ylivelkaantumiseen. Siksi kaikki keinot velkaantumisen hillitsemiseksi, ylivelkaantuneiden aseman parantamiseksi ja työllisyyden kannustinloukkujen purkamiseksi on otettava käyttöön, Häkkänen toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt