Kanadan pääministeri Justin Trudeau. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Drew Angerer

Konferenssi halusi palkita Taiwanin presidentin, hallitus uhkasi katkaista rahoituksen

Kanadan hallitus on painostanut turvallisuuskonferenssin järjestäjiä.

Kanadan hallitus on painostanut Halifaxissa järjestettävän turvallisuuskonferenssin järjestäjiä olemaan myöntämättä kunnianosoitusta Taiwanin presidentille. Asiasta uutisoi Politico.

Halifaxin turvallisuuskonferenssi on yksi maailman merkittävimmistä alallaan, ja Kanadan hallitus on perinteisesti yksi tapahtuman merkittävimmistä rahallisista tukijoista. Viime vuonna tapahtumajärjestäjät ja Justin Trudeaun hallitus joutuivat kuitenkin kiistaan edesmenneen amerikkalaissenaattori John McCainin muistopalkinnon saajasta.

Järjestäjät olisivat halunneet myöntä palkinnon Taiwanin presidentti Tsai Ing-wenille, jolloin taas Kanadan hallitus uhkasi katkaista tapahtuman rahoituksen.

Tilanne on tällä hetkellä auki, Politico uutisoi. Vuoden 2020 palkinnon saajaa ei ole vielä julkistettu. Kanadan hallitus ei ole vahvistanut väitteitä.

Kiina ei tunnusta Taiwanin itsenäisyyttä, ja maiden välit ovat viime aikoina kiristyneet. Myös Kiinan ja Kanadan välit ovat olleet ajoittain vaikeat. Kanada pidätti vuonna 2018 kiinalaisyhtiö Huawein talousjohtajan, ja ilmeisenä vastavetona tälle Kiina pidätti kaksi kanadalaista vakoilusta syytettynä. Nyt Kanadan pääministeri Justin Trudeau keskeisenä tavoitteena on kanadalaisten vapauttaminen, Politico arvioi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt