Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI

Kompromissejakin oli pöydällä – Petteri Orpo pettyi perhevapaiden kaatumiseen

Kokoomus tulkitsee uudistuksen kaatuneen periaatekysymykseen kotihoidontuesta, keskusta puhuu rahasta.

Hallituksen neuvottelut perhevapaauudistuksesta eivät johtaneet läpimurtoon. Hallitus ei kyennyt löytämään yhteisymmärrystä perhevapaista, vaikka pöydällä oli Verkkouutisten tietojen mukaan myös kompromisseja.

– Olen erittäin pahoillani. Yhteistä säveltä ei löytynyt, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi Ylelle tunnelmia.

Kotihoidontuesta ei saavutettu yhteisymmärrystä. Se on ollut etenkin keskustalle mutta myös sinisille tuki, jota on vaikea ellei jopa täysin mahdoton uudistaa. Uudistuksessa näytti olevan kyse enemmän periaatteista kuin rahasta.

Orpon mukaan kokoomus aikoo pitää perhevapaiden uudistamisen agendalla, koska se haluaa vahvistaa naisten työmarkkina-asemaa. Orpo arvioi Ylelle, että uudistus on edessä mitä luultavimmin seuraavassa hallituksessa.

Kokoomus oli valmis ottamaan kompromissin valmisteluun myös työmarkkinajärjestöt. Asia ei kuitenkaan edennyt.

Annika Saarikko kertoi Ylelle, että uudistuksen reunaehdot olivat niin tiukat, ettei uudistusta voitu hyväksyä. Hänen mukaansa uudistus olisi ollut joillekin perheille hankala ja isien olisi pitänyt moninkertaistaa vapaansa, jotta mallilla olisi ollut työllisyysvaikutusta. Hän antoi ymmärtää, että rahaakin olisi tarvittu lisää. Toisaalta myös valtiovarainministeriö oli valmis lisäpanostuksiin.

Saarikko uskoi Orpon tapaan, että perhevapaauudistukselle on tarvetta.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt