Nicolae Ceausescu joutui keskeyttämään puheensa suorassa lähetyksessä 21 joulukuuta 1989. LEHTIKUVA / ARI OJALA

Kommunistivallan kauhut: Romaniassa 20000 lasta kuoli turhaan

Monet entiset sisäpiiriläiset ovat välttyneet tuomioilta.

Tilinteko kommunistivallan ajan rikoksista jatkuu Romaniassa edelleen, kun diktaattori Nicolae Ceausescun kaataneesta vallankumouksesta on kulunut 30 vuotta, kertoo The Observer

Valtiollinen Kommunistirikosten tutkimusinstituutti on jatkanut edelleen tutkimuksia ja samalla ovat selvinneet kommunistivallan hirmutyöt kaikessa laajuudessaan. Niihin kuuluvat internointilastenkodit, joista kukaan ei ole vielä saanut rikostuomiota.

Tutkija Florin Soaren mukaan laitoksissa kuoli vuosien 1966 ja 1989 välisenä aikana tarpeettomasti 15 000-20 000 lasta, joista suurin osa oli vammaisia.

Kun aloitimme tutkimukset, tiesimme että väärinkäytöksiä oli, mutta emme koskaan osanneet kuvitella tehtyjen rikosten laajuutta, hän sanoo.

Kommunistiajan Romaniassa vammaiset tai vammaiseksi tulkitut lapset vietiin perheiltään laitokseen, joissa heidät jaoteltiin kolmevuotiaina ”parannettavissa oleviin”, ”osittain parannettavissa oleviin” ja ”ei parannettavissa oleviin”. Viimeiseen kategoriaan kuuluvat saivat osakseen kaikkein julmimman kohtelun 26:ssa heille tarkoitetussa laitoksessa.

He eivät kuolleet heillä olleisiin vammoihin: 70 prosenttia rekisteröidyistä kuolemista johtui keuhkokuumeesta. He kuolivat ulkoisista syistä jotka olivat estettävissä ja hoidettavissa, Soare sanoo.

Tutkimukset ovat paljastaneet myös paljon kauheampia yksityiskohtia. Lapset kärsivät paleltumista, lapsia pidettiin häkeissä ja heitä sotkettiin heidän omaan ulosteeseensa. Lapsia sidottiin sänkyihinsä, hakattiin kuoliaaksi ja rotat kirjaimellisesti söivät heitä.

Viralliset syytteet saatetaan saada tulevana vuonna. Soaren mukaan tekijöiden saamisella oikeuden eteen olisi suurempi merkitys.

Ceausescun yhteiskunnallemme aiheuttamat haavat ovat edelleen auki ja tämä on osa prosessia tehdä rauha oman menneisyyden kanssa.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt