X
SULJE MAINOS
Norjan vastaus uhkaan pohjoisessa on ollut muun muassa F-35 -hävittäjien hankinta. LEHTIKUVA/NIILO SIMOJOKI

Norjalaisarvio IL:lle: Kriisissä Venäjä voisi miehittää osan Lapista

Venäjä on avannut ja vahvistanut kylmän sodan aikaisia tukikohtiaan arktisella alueella.

Norjalainen esikuntapäällikkö Frank Knutsen arvioi Iltalehdelle, että jännitteen kiristyessä Venäjä saattaisi pyrkiä miehittämään osia Suomen Lapista ja Pohjois-Norjasta sekä Norjalle kuuluvat Huippuvuoret Jäämerellä.

Arktisella alueella Venäjä on avannut ja vahvistanut kylmän sodan aikaisia tukikohtiaan. Akula II ja Severodvinsk-luokan sukellusveneet ovat käytettävissä hyökkäykseen, samoin mittava keski- ja pitkän kantaman ohjusarsenaali. Venäjä on sijoittanut moottoroidut jalkaväkiprikaatit Norjan rajan tuntumaan Petsamoon ja Suomen rajan läheisyyteen Alakurttiin.

– Tunnette varmaan venäläisen bastion-puolustuksen ajatuksen, hän Knutsen sanoo.

Hänen mukaansa ikävä kyllä Venäjä on palannut kylmän sodan aikaiseen sotilasoppiinsa, jossa se pyrkisi kriisitilanteessa hallitsemaan Pohjois-Norjaa ja laajaa osaa Suomen Lapista.

Samaan arvioon on päätynyt Suomen Ulkopoliittinen instituutti.

– Venäjä on elvyttänyt kylmän sodan aikaisen bastion-strategiansa, joka tähtää strategisten ydinsukellusveneiden turvaamiseen. Tällä strategialla voi kriisitilanteessa olla vakavia seurauksia myös Pohjoismaille, johtava tutkija Harri Mikkola kirjoitti UPI:n raportissa vuonna 2019.

Kansainvälisessä sotilasslangissa venäläisten tavoitteesta käytetään englanninkielistä lyhennettä A2/AD. Se juontuu sanoista ”anti-access/area denial”. Vapaasti suomennettuna kyse on alueesta, jolla Venäjä haluaa ohjuksillaan, sensoreillaan ja hävittäjillään estää kaikkien muiden valtioiden toiminnan.

Norjan, Naton ja UPI:n raportin arvion mukaan Venäjä yrittää luoda tällaisen kuplan Pohjois-Lapin ja Norjan Finnmarkin alueelle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt