Suojapukuun pukeutunut työntekijä koronatestauspisteellä Prahassa. LEHTIKUVA / AFP Michal Cizek

Kolme kohtalokasta virhettä: Näin tämä maa syöksyi koronakriisiin

Epidemiatilanne on pahentunut nopeasti Tshekissä.

Euroopan valtioista Tshekki on nopeasti ajautunut koronatartuntojen kriisimaaksi, CNN kertoo.

Uusi tarttuvampi virusvariantti on levinnyt koko maahan ja sairaaloiden hoitopaikat ovat täynnä. Uhrien määrä on ylittänyt 20 000 kuolleen rajan. Kuolleisuusaste väestöön nähden on maailman korkeimpia.

Asiantuntijoiden mukaan nopeasti pahentunut tilanne on seurausta monista toinen toistaan seuranneista virheistä. Näitä ovat esimerkiksi hallituksen liian myöhään tekemät koronarajoitukset ja viranomaisten ristiriitainen viestintä.

Perjantaina hallitus myönsi, ettei sille ole tässä tilanteessa muuta vaihtoehtoa kuin määrätä maahan sulkutila maanantaista alkaen. Pääministeri Andrej Babiš myönsi parlamentissa pitämässään puheessa, että hänen hallituksensa on tehnyt ”aivan liian paljon virheitä”, mutta sanoi, ettei nyt ole oikea aika murehtia menneitä.

Ostravan yliopiston lääketieteellisen koulun dekaani ja yksi maan johtavista epidemiologeista, tohtori Rastislav Maďar viittaa kolmeen päätökseen nykyisen kriisin perimmäisenä syynä.

Ensimmäinen niistä oli, kun hallitus ei kuunnellut asiantuntijoiden lausuntoja ja kieltäytyi palauttamasta maskisuositusta kesällä. Toinen virhe hänen mukaansa oli se, kun hallitus päätti avata kaupat uudelleen joulun alla. Kolmantena virheenä dekaani pitää sitä, että hallitus ei reagoinut riittävän ajoissa uuteen koronavarianttiin kun tapauksia alkoi ilmetä tammikuun alussa.

– Nämä olivat kolme suurta virhettä, ja juuri nyt rukoilemme, ettei neljättä tule, hän sanoi CNN:lle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt