Lottoaja täyttämässä kuponkia. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Kolme miljardia vuodessa rahapeleihin ja väitetään, ettei ole varaa sijoittaa”

Kotitaloudet käyttävät rahapeleihin enemmän rahaa kuin sijoittamiseen.

Veikkaus teki viime vuonna 3,2 miljardin euron liikevaihdolla yli miljardin euron liikevoiton. Suomalaisten into rahapeleihin mutta vähäinen kiinnostus sijoittamiseen hämmästyttää talousasiantuntijoita.

– Yli kolme miljardia vuodessa rahapeleihin ja väitetään, ettei suomalaisilla olisi varaa sijoittaa. Voi kun lottomainokset voitaisiin vaihtaa osakkeenomistajuuden mainostamiseen. Sijoittamalla ne unelmat toteutuvat aikanaan paljon varmemmin, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri twiittaa.

Rahapeleihin käytettäviä miljardia suhteessa sijoittamiseen kummeksuu myös Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Elina Erkkilä.

– Se on enemmän kuin viime vuosina on sijoitettu osakkeisiin ja rahastoihin yhteensä. Hämmentävää ja surullista, hän sanoo twiitissään.

Erkkilä on lisännyt jutun alta löytyvään twiittiin kaavion, jonka mukaan viime vuonna kotitalouksien nettomääräiset sijoitukset noteerattuihin osakkeisiin ja rahastoihin jäivät alle kahteen miljardiin euroon.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki muistuttaa lottoajia, että osakkeissa ja rahastoissa on keskimäärin suurempi palautusprosentti kuin rahapeleissä.

– Lisäksi ne [sijoitukset] tuovat jännitystä elämään ja kohteita voi seurata liki päivittäin. Unelmia voi toki tavoitella monella tavalla, mutta vain aniharva saa jättipotin, hän sanoo twiitissään.

Sari Lounasmeren mukaan taloustaitoja pitäisi opettaa jo lapsille.

– Tutkimusten mukaan talousasenteet opitaan nykyään kotoa, josta kaikki eivät valitettavasti saa hyvää mallia. Niinpä koulun rooli on tärkeä. Taloustaitoja tarvitaan nykymaailmassa yhä enemmän, hän sanoo twiitissään.

Verkkouutiset kertoi viime viikolla Danske Bankin tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset pitävät lottovoittoa hyväksyttävämpänä tapana vaurastua kuin sijoittamista. Jutun voi lukea tästä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt