Francis McCarron kuvassa keskellä. LEHTIKUVA/SAMULI IKÄHEIMO

Kokoomuspoliitikon tapauksessa ei nostettu syytettä

Syyttäjä on tehnyt päätöksen vuoden 2018 Lahden kaupungin itsenäisyyspäivän vastaanoton väitetyistä tapahtumista.

– Vasemmistoliiton Elisa Lientola syytti minua seksuaalisesta ahdistelusta ja kourimisesta. Syyttäjä teki asiassa ja kohdallani syyttämättäjättämispäätöksen. Ainoa oikea ratkaisu, kokoomuksen lahtelainen kaupunginvaltuutettu Francis McCarron kirjoittaa Facebookissa.

– 1,5 vuotta sitten minua kohtaan esitettiin syytteitä, joilla pilattiin maineeni ja tehtiin kohtuutonta haittaa koko perheelleni, hän jatkaa.

Erikoissyyttäjä Pia Mäenpää katsoi kuitenkin syyttämättäjättämispäätöksessään, että tapauksessa oli ”todennäköiset syyt syytteen nostamiseksi ensisijaisesti seksuaalisesta ahdistelusta”. kuitenkin päätti jättää syytteen nostamatta, koska epäiltyä rikosta on kokonaisuutena arvostellen pidettävä vähäisenä.

McCarron pahoittelee sitä, jos ”Elisa oli kokenut, että hän olisi toiminut väärin”.

– Jos joku kokee, että on toimittu epäasiallisesti, niin sitä pyydetään anteeksi. Se kuuluu normaaleihin toimintatapoihin.

McCarron toteaa Facebookissa, että valitettavasti moni havaitsi tilaisuuden tulleen tuhota poliittinen urani.

– Se on jäänyt mysteeriksi, miksi halu on monilla niin kova, mutta mielivaltaan en alistu. Tarina alkoi elää omaa elämäänsä. Ilmeisesti syytöksistä oli vaikea perääntyä, kun sille tielle oli lähdetty. Syytöksille kourimisesta ei löytynyt perusteita. Sitä ei tapahtunut. En hyväksy ahdistelua missään olosuhteissa, hän kirjoittaa.

McCarron toteaa olevan hyvin huolestuttavaa, jos poliittiseksi aseeksi otetaan sellaisten syytösten esittäminen, joita on mahdotonta aukottomasti todentaa tai kumota.

– Sellaiselle ei saa tässä yhteiskunnassa antaa tilaa, sillä se rapauttaa demokratiaa. Se, että Etelä-Suomen Sanomat väitti minun kourineen ja ahdistelleen ei pitänyt paikkaansa. Etelä-Suomen Sanomat siis levitti väärää tietoa ja siltä osin pidän vääränä toisen syyttäjän aiempaa päätöstä jättää syyttämättä Etelä-Suomen Sanomia törkeästä kunnianloukkauksesta ja päätoimittajarikkomuksesta, hän toteaa.

McCarron kertoo olevansa tyytyväinen, että ahdistelusyytösten osalta asia on nyt loppuunkäsitelty, koska sitä ei tapahtunut.

Erikoissyyttäjä: Tapauksessa oli ”todennäköiset syyt syytteen nostamiseksi”

Etelä-Suomen Sanomien mukaan epäiltyä häirintää koskevassa esitutkinnassa kuultiin McCarronin ja Lientolan lisäksi kuutta muuta henkilöä. Yksi todistaja kertoi huomanneensa, että McCarronin vasen käsi oli ollut Lientolan takapuolen päällä. Toinen todistajista oli kuullut Lientolan korottaneen voimakkaasti ääntään.

Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hannu Rahkonen (kok.) oli myöhemmin tapahtumailtana selvittänyt asianosaisten kanssa tilannetta. McCarron oli myöntänyt halanneensa Lientolaa kaupungintalolla ja pyytänyt käytöstään anteeksi. Takapuolesta koskemisen McCarron kiisti.

Erikoissyyttäjä Mäenpää katsoi syyttämättäjättämispäätöksessään, että tapauksessa oli ”todennäköiset syyt syytteen nostamiseksi ensisijaisesti seksuaalisesta ahdistelusta”. Hän kuitenkin jätti syytteen nostamatta, koska epäiltyä rikosta on kokonaisuutena arvostellen pidettävä vähäisenä.

– Kun huomioidaan menettelyn kesto, mitä asianomistaja on siitä kertonut, katson, että kyse on lajissaan lievästä ja haitallisuudeltaan vähäisestä teosta. Näin ollen katson, että asian käsittely tuomioistuimessa ei ole tarpeen, Mäenpää perustelee ratkaisuaan.

Elisa Lientola syyttäjän tekemää ratkaisua hyvänä ja selkeänä.

– Syyttäjä perusteluissaan ja johtopäätöksissään toteaa, että näyttö tukee sitä, mitä olen kertonut. Ahdistelu on tapahtunut, mutta se on ollut sen verran vähäinen, että syytettä ei ole tarpeen nostaa, hän sanoo Etelä-Suomen Sanomissa.

EDIT: Juttua on täydennetty väliotsikosta alkaen 16.4.2020 klo 9.08

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt