Unkarin Fidesz-puoluetta edustava pääministeri Viktor Orban. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Attila Kisbenedek

Kokoomusnuoret vaatii Fideszille potkuja EPP:stä

Henrik Vuornoksen mukaan oikeusvaltion, demokratian ja sananvapauden kaltaisista periaatteista ei voida joustaa.

Kokoomuksen Nuorten Liitto esittää kokoomuksen puoluehallitukselle, että puolue lähtisi ajamaan unkarilaisen Fideszin erottamista Euroopan Kansanpuolue EPP:stä.

Kokoomusnuorten mukaan Fidesz-puolueen toiminta oikeusvaltioperiaatteen heikentämiseksi ei enää miltään osin vastaa eurooppalaisen keskustaoikeistopuolue EPP:n arvoja.

– Euroopan kansanpuolueen pitää lopettaa sormien välistä katselu unkarilaisen Fidesz-puolueen toiminnan kanssa. EPP on puolue, joka on sitoutunut länsimaiseen oikeusvaltioperiaatteeseen, demokratiaan, markkinatalouteen ja sananvapauteen, Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos sanoo.

– (Viktor) Orbanin kanssa on viimeistään nyt saavutettu piste, jossa toiminta ei enää miltään osin vastaa yhteisiä arvoja tai tavotteitamme.

Vuornoksen mukaan Fidesz on tehnyt täyskäännöksen siitä puolueesta, joka on aikanaan valittu EPP:n jäseneksi.

– Politiikka saa tottakai vuosien varrella muuttua, mutta Fideszin kanssa puhutaan eurooppalaisista perusarvoista. Oikeusvaltio, demokratia ja sananvapaus ovat periaatteita, joista emme voi joustaa. Fidesz on erotettava EPP:stä, Vuornos sanoo.

Vuornos toteaa, että Orbanin johtamat hallitukset ovat rajoittaneet sananvapautta, tutkimusta ja kokoontumisvapautta Unkarissa. Kansainvälisten arvioiden mukaan hallitus on muun muassa vaikeuttanut kansalaisjärjestöjen ja opposition toimintaa sekä loukannut vähemmistöjen ja pakolaisten oikeuksia.

– EU:n tulee voida puuttua sellaisten maiden rahoitukseen, jotka rikkovat Euroopan unionin perusarvoja. Sitäkin tärkeämpi signaali olisi se, että EPP Euroopan unionin suurimpana puolueena näyttäisi voimakkaasti, että oikeusvaltion heikentäminen ei ole hyväksyttävää yhdeltäkään puolueen jäseneltä, Vuornos toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt