Kokoomusnuoret esittää Postin yksityistämistä – ”tunkeutuu markkinahäirikkönä sote-markkinoille”

Kokoomusnuoret vaatii liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriltä (kesk.) räväkämpää otetta postilain uudistamiseksi.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov ehdottaa, että Posti Oyj yksityistetään ja sen yleispalveluvelvoitteen mukaiset tehtävät siirretään yksityisten yritysten hoidettavaksi.

– Postin uudet aluevaltaukset karkaavat niin kauas perustoiminnasta, ettei ole enää mitään perustetta sille, että Posti olisi valtion kannalta strateginen omistus. Posti on yksityistettävä ja postin lakisääteiset tehtävät on järjestettävä uudelleen, sanoo Sazonov.

Posti ilmoitti tiistaina vastaavansa kutistuvaan liiketoimintaansa tekemällä aluevaltauksen uusilta markkinoilta. Posti kertoi ostaneensa kotihoitopalveluja tarjoavan Hoiva HR Oy:n.

– Posti tarjoaa siis jatkossa postipalveluiden lisäksi muun muassa ruohonleikkuutta, ateriakuljetuksia ja nyt myös hoivapalveluja tunkeutuen julkisena markkinahäirikkönä kilpailluille sote-markkinoille, Sazonov toteaa.

– Posti on osoittanut aluevaltauksillaan sen, että se pyrkii toimimaan täysin kuten yksityinen yritys, mutta yhtiön epäonnistumiset kaatuvat nykyisellään veronmaksajien sekä muiden postin käyttäjien harteille. Postilla ei ole enää perusteita monopoliasemansa säilyttämiseen, vaan nyt on pantava toimeksi, vaatii Sazonov.

Kokoomusnuorten mukaan nyt, postilain uudistuksen ollessa käynnissä, on erinomainen paikka laittaa rakenteet vastaamaan nykypäivää. Kokoomusnuorten mukaan ministeri Anne Berner on polvillaan lehtiyhtiöiden ja Postin kovan lobbauksen välillä, eikä rohkeutta uudistamiseen tunnu löytyvän.

Sazonov haastaakin ministeri Bernerin tekemään aidosti järkevää ja tulevaisuuteen katsovaa uudistustyötä postilain suhteen.

Posti huomauttaa, että se on yksityinen yritys, joka ei toimi verovaroin. Postin kaikki osakkeet ovat toistaiseksi valtion omistuksessa.

Eduskunta päätti kesäkuussa, että valtio saa vähentää omistustaan Posti Group Oyj:ssä. Valtion omistajapolitiikan periaatepäätöksen mukaisesti Posti Groupin omistuksesta 49,9 prosenttia siirtyy elokuussa perustettuun Valtion kehitysyhtiö Vakeen. Valtion suoraan omistukseen jää 50,1 prosenttia Posti Groupista.

Kommentit