Sofia Vikman. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Sofia Vikman: Työelämässä toteutettava mahdollisuuksien tasa-arvo

Kansanedustaja, Kokoomusnaisten puheenjohtaja Sofia Vikmanin mukaan työelämän suurin epäkohta on se, että miehet ja naiset ikään kuin lähtevät eri lähtöviivoilta.

Tärkeimmäksi työelämäkysymykseksi Sofia Vikman nostaa työelämän mahdollisuuksien tasa-arvon. Hänen mukaansa ne yhteiskunnan rakenteet, jotka tällä hetkellä laittavat naiset taka-alalle, on muutettava.

– Jokaisella on sukupuolesta riippumatta oltava yksilön osaamiseen ja ahkeruuteen perustuvat mahdollisuudet menestyä työelämässä ja saada työnsä mukaista palkkaa. Tämä ei vielä toteudu, Vikman toteaa.

– Perhevapaauudistus, vanhemmuudesta työnantajalle aiheutuvien kustannusten tasaaminen ja äitiriskin poistaminen sekä perheen ja työn yhdistämisen helpottaminen ovat avaimia työelämän mahdollisuuksien tasa-arvon toteuttamiseen. Myös asennemuutosta tarvitaan murtamaan suomalaisen työelämän vahva jako naisvaltaisiin ja miesvaltaisiin aloihin, sanoo Vikman.

Hänen mukaansa mahdollisuuksien tasa-arvo ei vielä toteudu työelämässä.

– Naiset ovat miehiä koulutetumpia. Silti juuri naisten työuria leimaa osa-aikaisuus, määräaikaisuus ja matalapalkkaisuus. Äidin työnantaja maksaa isän työnantajaa enemmän vanhemmuuden kustannuksia ja naiset kantavat pääosan hoivavastuusta. Tämä kaikki näkyy naisten työllistymisessä, etenemisessä johtopaikoille sekä palkoissa ja eläkkeissä, Vikman listaa.

Tänä viikonloppuna kokoomus järjestää työelämän tulevaisuutta käsittelevän risteilyn. Vikman pitää huolestuttavana sitä, että viikonlopun pohdintojen ohjelmasta puuttuu kokonaan tasa-arvokysymykset. Hän huomauttaa myös, että lavalla nähdään ensimmäisenä päivänä vain miehiä.

Hän muistuttaa, että kokoomuksen työelämälinjausten sekä arvojen ytimeen kuuluu mahdollisuuksien tasa-arvo.

– Kokoomuksen pitää olla suomalaisen työelämään johtava uudistaja. Juhlapuheet mahdollisuuksien tasa-arvosta eivät riitä. Tarvitaan tekoja. Kysymyksessä ei ole vain puolta väestöä koskeva tasa-arvokysymys, vaan on myös kansantaloutemme etu saada osaavien naistemme kyvyt täysimääräisesti käyttöön, Vikman sanoo.

Toimittaja tet-harjoittelija VIOLA CLARAMUNT

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt