Henna Virkkunen, Petri Sarvamaa ja Sirpa Pietikäinen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kokoomusmepit: Saksan EU-kompromissiin ei pidä taipua

Kolme EU-parlamentaarikkoa sanoo, että eduskunnan ei pidä hyväksyä vesitettyä elvytyspakettia.

Kokoomuksen europarlamentaarikot Petri SarvamaaSirpa Pietikäinen ja Henna Virkkunen sanovat, että Suomen ei pidä joustaa EU:n elvtyspaketin ehdoista. Lehtitietojen mukaan Saksa hakisi asiassa kompromissia ja haluaisi joustaa oikeusvaltioperiaatteesta.

–  Mikäli osana eurooppalaista lehmänkauppaa vahva oikeusvaltioperiaate ei olisi mukana elvytysrahastossa, ei kokoomus puolueena voi hyväksyä elvytyspakettia Euroopan parlamentissa eikä sen pidä hyväksyä sitä Suomen eduskunnassakaan, mepit sanovat.

EU on valmistellut 750 miljardin euron elvytyspaketin koronan aiheuttaman taantuman torjuntaan, ja paketin sisällöstä on jo päästy alustavaan sopuun. Paketin ehdoissa lukee, että EU-maiden tulee sitoutua oikeusvaltiomekanismiin.

Paketin käsittely kuitenkin on viivästynyt, koska Unkari ja Puola eivät hyväksy kirjausta oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta. Tuoreiden tietojen mukaan Saksa olisi taipumassa Unkarin ja Puolan vaatimuksiin.

Tätä Sarvamaa, Pietikäinen ja Virkkunen eivät hyväksy. He vaativat Suomen hallitusta pitämään kiinni oikeusvaltiopykälästä.

– Demokratian, ihmisoikeudet, ja moniarvoisuuden sisältävä vahva oikeusvaltioperiaate on YK:n ja EU:n syntymisen ytimessä toisen maailmansodan tärkeimpänä opetuksena sekä totalitarismin torjuja, he toteavat tiedotteessaan.

EU-maiden päämiehet käsittelevät elvtyspakettia huippukokouksessaan joulukuun 10. päivänä. Elvytyspaketin lisäksi tarkoitus on hyväksyä myös EU:n tulevien vuosien budjetti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt