Kokoomuskolmikko kannattaa ehdotusta osallistavasta elementistä perustulokokeilussa

Kokoomuksen kansanedustajat ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Sari Sarkomaa, Sari Raassina ja Sanna Lauslahti kannattavat lämpimästi sisäministeri Paula Risikon (kok.) ehdotusta osallistavan sosiaaliturvan mallista osana perustulokokeilua.

Sari Sarkomaa pitää hyvänä Paula Risikon ideaa osallistavan sosiaaliturvan ottamisesta osaksi perustulokokeilua.

– Kun hallitus käsittelee linjauksia kokeilun jatkosta, on silloin ehdottomasti pohdittava vakavasti osallistavan elementin tai mallin tuomista mukaan kokeiluun, Sarkomaa toteaa.

Sanna Lauslahti muistuttaa, että osallistavan sosiaaliturvan tavoitteena on työikäisten, työelämän ja opiskelun ulkopuolella olevien ihmisten aktivointi koulutukseen, kansalaistoimintaan tai muuhun yhteisölliseen toimintaan.

– Se ei ole puhdasverinen perustulomalli, mutta tavoite kannustaa kaikenlaisen työn vastaanottamiseen ja muuhun aktiivisuuteen on perustulon kanssa yhteinen. Itse asiassa osallistava sosiaaliturva toteuttaisi perustulokokeiluun otettavaa mallia paremmin juuri tätä kannustavuustavoitetta ja työkyvyn ylläpitoa, Lauslahti arvioi.

Sari Raassinan mukaan sosiaaliturvajärjestelmämme ei sellaisenaan vastaa muuttuvan työelämän vaatimuksia.

– Itsensä työllistämisen, erilaiset pätkä- ja keikkatyöt sekä muuten modernit työsuhteet on huomioitava järjestelmässä nykyistä paremmin. Osallistava sosiaaliturva on yksi keino uudistaa järjestelmää, Raassina kertoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt