Kissoja Helsingin löytöeläintalossa Viikissä. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Kokoomusedustajat: Rekisteröinti hillitsisi kesäkissojen ottamista

Mia Laihon ja Veera Ruohon mukaan myös kissat on otettava pian rekisteröintipakon piiriin.

Maa- ja metsätalousministeriö on saanut valmiiksi selvityksen virallisen koira- ja kissarekisterin perustamisesta. Rekisteröinnin myötä eläimelle asetetaan mikrosiru, jonka tiedot on kirjattu rekisteriin yhdessä omistajatietojen kanssa. Rekisteri perustetaan aluksi vain koirille.

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Veera Ruoho iloitsevat ministeriön asettumisesta koirien rekisteröintipakon taakse.

– Rekisteröinti hillitsee pentutehtailua ja lemmikkieläinten laitonta maahantuontia. Maahantuodut koirat ovat yleisin kotoisin pentutehtaista, jotka keskittyvät teettämään mahdollisimman paljon pentuja ainoastaan rahan ehdoilla. Ihmisten piittaamattomuudelle asetetaan nyt rajat, Mia Laiho toteaa tiedotteessa.

Kokoomusedustajat vaativat, että myös kissat otettaisiin rekisteröintipakon piiriin mahdollisimman pian. Heidän mukaansa tällä pystyttäisiin hillitsemään kulkukissojen ja kesäkissojen määrää. Suomessa hylätään noin 20 000 kissaa vuodessa.

– Rekisterin avulla eksyneen tai hylätyn lemmikin omistajatiedot käyvät ilmi rekisteristä. Tietojen myötä eläin voidaan palauttaa nopeasti takaisin omistajalleen. Myös eläinsuojelurikosten tutkintaan saadaan poliisille paremmat edellytykset, kun omistaja voidaan jäljittää, Veera Ruoho sanoo.

Koirien pakollinen rekisteröinti ja tunnistusmerkintä ovat jo eurooppalaisesti arkipäivää. Eläinten hyvinvointikeskuksen (EHK) vuonna 2015 tekemän selvityksen mukaan valtaosa Euroopan unionin jäsenvaltioista on siirtynyt käyttämään pakollisia rekisteröintejä.

Ministeriön mukaan uuden rekisterin kilpailutus, kehitystyö ja käyttöönotto vaatii Suomessa aikaa. Näillä näkymin rekisteri saadaan käyttöön aikaisintaan vuonna 2022.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt