Mustalamminvuoren näkötorni Repoveden kansallispuistossa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Kokoomusedustajat: Nyt kannattaa panostaa kansallispuistoihin

Suomalaiset ovat koronaepidemian aikana löytäneet suomalaisen luonnon ja kansallispuiston aivan uudella tavalla, edustajat katsovat.

Kokoomuksen kansanedustajat Kai Mykkänen, Saara-Sofia Sirén ja Sanni Grahn-Laasonen esittävät, että retkeilyä ja luontoliikkumista tulee vahvistaa panostamalla kansallispuistojen, luontokohteiden ja ulkoilureittien infrastruktuuriin sekä palveluihin.

Edustajat korostavat, että suomalaiset ovat koronaepidemian aikana löytäneet suomalaisen luonnon ja kansallispuiston aivan uudella tavalla, sillä matkustusrajoitusten vuoksi suomalaisten kotimaan matkailu on lisääntynyt.

– Tuore luontosuhdebarometri kertoo, että suomalaiset arvostavat luontoa ja ovat luontokansaa. Kansallispuistojen kävijäennätykset kertovat samaa. Luonnossa liikkumisen lisääntyessä tulee varmistaa, että huolehdimme luontokohteiden ylläpidosta ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta. Haluamme, että myös tulevat sukupolvet pääsevät nauttimaan puhtaan luonnon tuomasta rauhasta, edustajat sanovat tiedotteessa.

Käyntimäärien kasvaessa kansallispuistoissa huollon ja palvelujen tarve kasvaa. Luontokohteilla, kuten kansallispuistoilla, on myös merkittäviä vaikutuksia alueiden paikallistalouteen, työllisyyteen, terveyteen sekä hyvinvointiin. Mykkänen, Sirén ja Grahn-Laasonen haluavat turvata kansallispuistojen rahoituksen myös tuleville vuosille.

– Luontopalvelujen rahoitusta on vahvistettu eduskunnassa hyvässä yhteistyössä yli puoluerajojen viime ja tämän hallituksen aikana. Tällä rahoituksella on saatu kurottua umpeen korjausvelkaa ja vastattua kasvaneeseen kysyntään. Nyt on tärkeää kyetä pitämään rahoitus sellaisella tasolla, että ylläpitoa ja kunnostustoimia voidaan jatkaa ja palveluja kehittää edelleen, kansanedustajat sanovat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt