Mia Laiho (vas.) ja Paula Risikko. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

”Maakuntahallinto on kuoleman suudelma”

Kokoomusedustajien mukaan hallituksen maakuntamalli tulee olemaan ”kuoleman suudelma” monille lähipalveluille.

– Palvelujen hallintoa uudistettaessa on varmistettava laadukkaiden ja yhdenvertaisten peruspalvelujen saatavuus riittävän läheltä. Tämä on varmistettava lailla, edellyttävät kokoomuksen kansanedustajat Paula Risikko ja Mia Laiho.

– Hallituksen maakuntamalli tulee olemaan ”kuoleman suudelma” monille lähipalveluille. Palvelut keskittyvät keskuskuntiin, byrokratia lisääntyy ja palvelujen kustannukset karkaavat käsistä, he sanovat.

Risikon ja Laihon mukaan lähipalvelut luovat turvallisuuden tunnetta ja yhteisöllisyyttä.

– Lähipalvelujen merkitys ihmisten arjessa on tunnistettu. Lähipalvelujen sisältö tulee määritellä ja niistä tulee jopa säätää lailla, jos maakuntahallinto toteutuu, vaativat kokoomuksen kansaedustajat.

Esimerkiksi ikääntyvän väestön kotona asumisen mahdollistamiseksi tarvitaan monipuolisia lähipalveluita. Sote-palvelujen lisäksi myös muiden palvelujen on tuettava kotona asumista, liittyen muun muassa liikkumiseen ja asioiden hoitamiseen.

– Jo nyt monilta alueilta ovat kadonneet aikaisemmin läheltä saadut palvelut, esimerkiksi neuvolat, terveyskeskukset, liikennepalvelut, Kela, pankkipalvelut, posti. Eikä kaikki onnistu netin kautta, eikä sitä voi edes kaikilta edellyttää. Hallinnon keskittäminen ei saa tarkoittaa samalla kaikkien palvelujen keskittämistä. Peruspalvelujen pitää olla riittävän lähellä ihmisiä, korostavat Risikko ja Laiho.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt