Marjastaja metsässä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Kokoomusedustajat: Lomautetut maatalousyrittäjien avuksi

Edustajien mukaan satokauden epäonnistuminen johtaisi maatalousyritysten konkurssiaaltoon.

Kokoomuksen maa- ja metsätalousvaliokunnan edustajat Heikki Autto, Arto SatonenJanne Sankelo, Markku Eestilä ja Janne Heikkinen vaativat hallitukselta lisätoimia maatalousyrittäjien kausityövoiman turvaamiseksi.

Kokoomusedustajat esittävät, että lomautettu henkilö voisi työskennellä kuukauden maa-, puutarha- tai marjatiloilla siten, että hän ei menettäisi lomautuskorvausta kokonaan. Esityksen mukaan työttömän on saatava tehdä alasta riippumatta töitä kokopäiväisestikin siten, että ansiosidonnaisesta tuesta vähennettäisiin vain puolet itse tienatusta palkasta.

Edustajat myös ehdottavat, että opintotuen tulorajoista luovuttaisiin väliaikaisesti ja TE-keskusten on ohjattava lomautettuja ammattilaisia maatalousyrittäjien apuun.

– Mansikkasadot mätänevät maahan ja satoa ei saada kauppoihin ilman kausityöntekijöiden apua. Satokauden epäonnistuminen johtaisi puolestaan monen tilan kohdalla konkurssiin, Autto toteaa tiedotteessa.

Edustajien mukaan Suomen tulisi houkutella myös ulkomaalaisia maataloustyöntekijöitä. Lähes kaikki maa- ja puutarhatalouden yrittäjät ovat turvautuneet jo vuosia ulkomailta saapuvan kausityövoiman apuun. Kausityövoimaa on tarvittu perinteisesti etenkin puutarha-alalla ja erikoiskasvien viljelyssä.

– Euroopan komissio on kehottanut EU-maita sallimaan ulkomaisten maataloustyöntekijöiden maahantulon pandemian aiheuttamista rajoituksista huolimatta. Esimerkiksi Saksassa kausityöntekijät pääsevät saapumaan tiettyjen lentokenttien kautta ja he voivat tehdä töitä jo karanteenin aikana erityisjärjestelyjen turvin. Suomen olisi järkevää ottaa sama menettely käyttöön, Eestilä toteaa.

Eduskunta keskusteli torstaina esityksestä, jolla joustavoitettaisiin ulkomaisen kausityövoiman maahantulon ja oleskelun edellytyksiä. Kokoomusedustajat muistuttavat, että nyt koronaepidemian vuoksi on olemassa merkittävä riski, että ulkomaista kausityövoimaa ei saavu tarpeeksi maahan. Tämän vuoksi kausityövoimaa on löydettävä ensisijaisesti kotimaasta lomautettujen keskuudesta.

– Selviydymme tästäkin kriisistä, kunhan käytämme luovuuttamme ja puramme tarpeetonta byrokratiaa. Monet ravintolat ja hotellit ovat joutuneet pistämään lapun luukulle kesään asti. Näiden yritysten lomautetut työntekijät voisivat saada paremman turvan toimeentulolleen maatalouden kausitöissä, Sankelo toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt