Verkkouutiset

Kansanedustaja Marko Kilpi pelkää poliisin kohdistuvien leikkausten vaikutuksia. LEHTIKUVA / SAMI HALINEN

Kokoomusedustaja: Miten turvallisuus taataan, jos poliisilta leikataan?

Tavoite poliisien määrän nostamisesta uhkaa jäädä Marko Kilven mukaan haaveeksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Miten sisäinen turvallisuus voidaan taata, jos samaan aikaan leikataan poliisin rahoituksesta, kysyy kansanedustaja Marko Kilpi (kok.). Tällaisella linjalla tavoite poliisien määrän nostamisesta jää haaveeksi, kokoomusedustaja sanoo.

Kilpi on itse varsinaiselta ammatiltaan poliisi.

Valtioneuvosto hyväksyi torstaina sisäisen turvallisuuden selonteon ja antoi sen eduskunnan käsiteltäväksi.

– Poliisilaitoksille valtakunnallisesti on jo nyt esitetty säästövaatimus. Miten pystytään takaamaan korkea sisäinen turvallisuus, jolla taataan yhteiskuntarauha, jos samaan aikaan poliisin rahoituksesta leikataan, Kilpi kysyy tiedotteessaan.

– Sisäisen turvallisuuden selonteon mukaan poliisien määrä pitäisi nostaa 8200, jotta voitaisiin turvata poliisin riittävä läsnäolo ja hälytysvaste kaikkialla Suomessa. Tällaisella linjalla se jää etäiseksi haaveeksi.

Kolme viikkoa sitten valtioneuvosto päätti julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2022–2025. Sisäministeriön hallinnonalaan kohdistuu 7 miljoonan euron leikkaukset alkaen vuodesta 2023. Poliisin osalta leikkaustarve on 3,8 miljoonaa euroa, Kilpi kertoo.

Hän pelkää leikkausten iskevän lujaa poliisin kalustohankintoihin ja kehittämishankkeisiin.

– Poliisin toimintakertomuksessa vuodelta 2020 todetaan, että mikäli poliisien määrää ei vähennetä, tarkoittaa tämä sitä, että leikkaukset kohdistuvat joko välttämättömiin hankintoihin esimerkiksi kalustoon ja järjestelmiin, kehittämishankkeisiin tai palvelutason heikentämiseen.

– Hankinnoista ja hankkeista leikkausvaraa ei ole. Esimerkiksi tietojärjestelmien korjausvelkaa ei olla nykyiselläänkään saatu vähennettyä, eikä jo käynnissä oleviin kehittämishankkeisiin ei olla pystytty osoittamaan suunnitelmien edellyttämää rahoitusta, mikä osaltaan hidastaa kehittämistoimien toteuttamista, Kilpi linjaa.

Puutteet tietojärjestelmissä ovat pahimmillaan riski asiakkaan oikeusturvalle, Kilpi toteaa, eikä toiminnan kehittämisen kannalta välttämättömiä hankkeita voida jättää toteuttamatta. Leikkaukset johtaisivat turvallisuudentunteen heikkenemiseen.

– Poliisi on operatiivisessa toiminnassa 24/7, ja pääosa rikoksista tapahtuu ilta- ja yöaikaan. Mikäli varsinkin ilta- ja yöajan vahvuuksista vähennetään säästöjen saamiseksi, se johtaa kansalaisen näkökulmasta merkittävään palvelutason heikentymiseen, poliisia kohtaan tunnetun luottamuksen heikkenemiseen ja turvallisuudentunteen heikkenemiseen. Poliisin toiminnoista on mahdotonta enää leikata ilman, että palvelun laatu kärsii.

Kilpi jätti asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)