X
SULJE MAINOS
Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Kokoomusedustaja lukioiden sisäänpääsyrajoista: Ei palvele ketään

Anna-Kaisa Ikosen mukaan kotikaupungin lukioon on päästävä alle kasin keskiarvolla.

Aamulehti uutisoi, että tamperelaisten nuorten pääsy kotikaupungin lukioihin on vaikeutunut ja uutisen mukaan jopa 45,3 prosenttia paikoista menee muualta tuleville nuorille. Myös keskiarvorajat ovat nousseet ja yhä useammalle nuorelle tämä tarkoittaa sitä, etteivät ovet omaan toivelukioon aukene.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikosen mukaan tilanne on hälyttävä.

– On käsittämätöntä, että jopa yli kahdeksan keskiarvon nuoret saattavat jäädä kokonaan ilman lukiopaikkaa omasta kotikaupungista, vaikka heillä olisi täydet valmiudet lukio-opintoihin.

– Yhteishaun valintalista antaa toistaiseksi valita vain viisi vaihtoehtoa jatko-opintopaikoiksi ja lukiopaikkojen rajaaminen aiheuttaa muutoinkin jännittävässä ja uudenlaisessa elämäntilanteessa oleville nuorille turhaa painetta, Ikonen jatkaa.

Oppivelvollisuus laajenee 1. elokuuta ja sen myötä nuoren pitää peruskoulun jälkeen siirtyä suorittamaan toisen asteen tutkintoa lukioon tai ammatilliseen oppilaitokseen tai hakeutua nivelvaiheen koulutukseen.

Ikosen mukaan uudistus ja siihen liittyvä koulumatkatuen laajentaminen saa nuoret hakeutumaan yhä enemmän kasvukaupunkien lukioihin.

– Kehitys johtaa pahimmillaan siihen, että varsinkaan kasvukaupungeissa nuoret eivät enää pääse oman kotikaupunkinsa lukioon. Mikäli nuori jäisi kokonaan ilman lukiopaikkaa, hänelle voidaan järjestää perusopetuslain mukaista, yhden lukuvuoden kestävää lisäopetusta, joka tunnetaan myös kymppiluokkana.

Kansanedustajan mukaan tämä herättää myös aiheellista huolta siitä, kuinka järjestelmä palvelee tarkoitustaan, mikäli nuoret eivät enää pääse kotikaupunkinsa lukioihin ja lukiovalmiita ja hyvän keskiarvon omaavia nuoria ohjattaisiin nivelvaiheeseen ja lukio-opintoja ei pääse aloittamaan hyvästä koulumenestyksestä huolimatta.

Ikonen näkee, että oman kotikaupungin lukiopaikkojen riittämättömyys on ongelma, jonka puuttumiseen tarvitaan konkreettisia toimia niin paikallisella, kuin valtakunnallisella tasolla.

– Mikäli lukiopaikkaa ei saa omasta kotikaupungista, voi sillä olla merkittäviä vaikutuksia nuoren ja koko perheen tilanteeseen. Yhä useammalle nuorelle tilanne voi tarkoittaa opintopaikan saamattomuuden sijaan myös opintoja kohtuuttomien koulumatkojen päässä tai täysin vieraalla paikkakunnalla, vaikka keskiarvo olisi riittänyt opintopaikan saamiseksi omasta kotikaupungista. Ei tällainen tilanne palvele ketään, Ikonen sanoo.

Ikonen perää hallituksen vastuuta kiireellä valmistellusta oppivelvollisuusuudistuksesta, jonka yhteydessä tämäkin riski nostettiin esiin. Hän myös huomauttaa opetusministerin luvanneen, että uudet tehtävät korvataan täysimääräisesti kunnille ja koulutuksen järjestäjille.

– Nyt näin ei käy ja esimerkiksi Tampere ei saa riittävää kompensaatiota valtiolta tehtävän hoitamiseen, hän toteaa.

Ikonen on jättänyt hallitukselle aiheesta kirjallisen kysymyksen ja toivoo pikaista vastausta siihen, kuinka hallitus aikoo tulevaisuudessa turvata nuorten pääsyn kotikaupungin lukioihin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt