Kokoomuksen puoluehallitus kokoontui tiistaina.

Kokoomus valmis hallitusneuvotteluihin

Petteri Orpon mukaan puolue ei lähde neuvotteluihin ’hinnalla millä hyvänsä’.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan puolueen johtopäätös on, että he ovat valmiita hallitusneuvotteluihin ”hyvällä mielellä ja pää pystyssä”.

– Mutta emme lähde hallitukseen hinnalla millä hyvänsä. Emme lähde jonkun toisen kamreeriksi, vaan rakentamaan oikeasti tulevaisuuden Suomea ja uudistamaan Suomea, Petteri Orpo toteaa.

Petteri Orpo sanoi tiistaina kokoomuksen puoluehallituksen kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että puolue uskoo, että Antti Rinteen johdolla on mahdollista sopia hallituksen ohjelmasta. Orpo sanoi sen edellyttävän, että pystytään luomaan ”luottamus, luottamuksen ilmapiiri, ja pystytään sopimaan toimintakulttuurista ja tavoista, jotta hallitustyö on sujuvaa ja saadaan aikaan päätöksiä”.

– Suomalaiset haluavat päätöksentekokykyisen, toimintakykyisen hallituksen, joka pystyy saamaan asioita eteenpäin. Se on minusta yksi tämän vaalituloksen keskeisiä signaaleja. Halutaan hallitus, joka pystyy toimimaan hyvässä hengessä.

Orpon mukaan osallistuminen hallitukseen on mahdollista, jos pystytään muodostamaan yhteinen realistinen tilannekuva kansantalouden tilasta ja sovitaan siitä, millaista muutosta hallitus Suomessa haluaa ajaa ja toteuttaa seuraavan neljän vuoden aikana.

– Katsotaan miten tämä homma lähtee tästä eteenpäin. Pallo on Antti Rinteellä, suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtajana.

Hän sanoi kokoomuksen olemaan valmis keskustelemaan kaikkien puolueiden kanssa yhteistyöstä.

Kynnyskysymyksistä kysyttäessä Petteri Orpo sanoi ensimmäisenä velkaantumisen pitämisen kurissa ja uskottavat toimet työllisyysasteen nostamiseksi.

– Huomioiden sen, että kaikki talouden tunnusmerkit maailmalta ennustavat laskevaa taloussuhdannetta, ovat työllisyystoimet, kasvua tukevat toimet, yrittämisen toimintaympäristöä tukevat toimet äärettömän tärkeitä asioita tulevaisuuden kannalta.

Orpon mukaan vaalikeskustelujen perusteella suurin työ pitää tehdä ”kansantalouden realistisen tilannekuvan määrittelyssä. Kun se on saavutettu, niin sen jälkeen pystytään vasta rakentamaan työllisyys-, talous- ja veropolitiikan linjaa. Ja myös menopolitiikan linjaa”.

Hänen mukaansa tilannekuva ei voi perustua muuhun kuin valtiovarainministeriön kansantalousosaston näkemykseen talouden tilasta.

Petteri Orpo sanoi kokoomuksen vaaliohjelman lähteneen siitä, että jos on kirjattu riittävän uskottavat toimet työllisyyspolitiikkaan eli pystytään uskomaan korkeampaan työllisyysasteeseen, voidaan lähteä liikkeelle niin, ettei menoleikkauksia eikä veronkorotuksia tarvitse tehdä.

– Veronkorotukset olisivat pois talouskasvusta ja työllisyydestä.

Orpolta kysyttiin hänen kamreeri-toteamuksestaan. Hän täsmensi, ettei kokoomuksen rooli voi olla hallituksen sisällä vain vahtimassa valtion rahojen käyttöä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt