X
SULJE MAINOS
Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko.

Kokoomus: Vaalien siirtäminen hallituksen raskas epäonnistuminen

Kokoomus pitää vaalien mahdollista siirtämistä raskaana epäonnistumisena oikeusministeriöltä ja hallitukselta.

Oikeusministeriön varautuminen on koko vaaleihin valmistautumisen ajan ollut puutteellista, toteaa kokoomuksen puoluehallitus, joka käsitteli asiaa lauantaina.

– Vielä viikko sitten terveysviranomaisten ja oikeusministeriön näkemys oli se, että vaalit voidaan järjestää huhtikuussa. Oikeusministeriö esitti yllättäen perjantaina näkemyksen, että vaalien pito laillisesti ja turvallisesti on vaarantunut, kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko sanoo.

– Puoluesihteerityöryhmässä on syksystä asti tuotu esiin vaihtoehtoja, joilla vaalien turvallisuutta voitaisiin lisätä ja varautua vaalien toimittamiseen pandemian pahentuessa. Ministeriö ei ole tarttunut näihin esityksiin, vaan on antanut tilanteen ajautua vaalien siirtämiseen. Oikeusministeriö ja hallitus ovat epäonnistuneet raskaasti turvallisten vaalien järjestämisessä, Kokko sanoo.

Kokoomuksen mielestä on tärkeää, että demokratia kestää myös poikkeusoloissa.

– Yhtä tärkeää on, että suomalaisten terveyttä ei vaaranneta, ja että jokaisella on mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan.

Kokon mukaan kokoomus tukee virkavastuulla valmisteltua esitystä vaalien siirrosta, mikäli ongelmakohtiin puututaan vakavasti ja oikeusministeriössä valmistellaan nykyistä laajemmat poikkeusjärjestelyt vaalien turvallisuuden ja laillisuuden turvaamiseksi.

– Joudumme antamaan oikeusministeriölle lisäaikaa vaalien järjestämiseksi kesäkuussa, koska järjestelyjä ei ole kyetty tekemään asianmukaisesti. Jos vaaleja siirretään, on tehtävä kaikki mahdollinen sen eteen, että ne voidaan turvallisesti järjestää, Kokko sanoo.

– Kokoomus edellyttää, että oikeusministeriö ratkaisee karanteenissa ja eristettynä olevien äänioikeuden toteutumisen sekä äänestäjien ja vaalivirkailijoiden turvallisuuden. Lisäksi oikeusministeriön virka-arvio ja THL:n arvio tautitapausten arvioidusta kehityksestä on julkaistava, Kokko vaatii.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt