Verkkouutiset

Kokoomus tarkentaa Nato-kantaansa: Puolustusliittoon ”lähivuosina”

Kannanotto menee puoluekokouksen käsiteltäväksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen tuoreessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa kannanotossa esitetään, että Suomen kannattaa hakea Nato-jäsenyyttä ”lähivuosina”.

Nato ei ota jäseniä kriisitilanteessa ja kyse on prosessista, joka vaatii huolellista poliittista ja diplomaattista valmistelua ja avointa keskustelua sekä kotimaassa että kansainvälisten kumppanien kanssa, arvioidaan kannanotossa.

Kokoomuksen puoluehallitus hyväksyi kannanoton tänään torstaina. Seuraavaksi se menee Lappeenrannan puoluekokouksen käsittelyyn.

Kokoomuksen mielestä Nato-jäsenyyden arviointi olisi perusteltua tehdä ”tiiviissä yhteistyössä Ruotsin kanssa”. Suomen ja Ruotsin tiivistyvää puolustusyhteistyötä tulee jatkaa, ja se tulee ulottaa myös kriisiajan yhteistyöhön.

”Mahdollinen valtiosopimus syvemmästä puolustusyhteistyöstä Ruotsin kanssa olisi Suomen ja Itämeren turvallisuutta täydentävä, mutta ei Nato-jäsenyyttä korvaava vaihtoehto”, painotetaan kuitenkin kannanotossa.

Kokoomuksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen kannanotto on valmisteltu kansanedustaja Ilkka Kanervan ja europarlamentaarikko Henna Virkkusen johdolla.

Kokoomuksen aiemmassa Nato-kannassa ei ole määritelty tarkemmin jäsenyyden ajankohtaa. Puolue on katsonut vuodesta 2006 alkaen, että jäsenyys Natossa vahvistaisi Suomen turvallisuutta ja kansainvälistä asemaa.

EU:sta ei tule puolustusliittoa

Kokoomuksen mielestä Euroopan unionin keskinäisen avunannon velvoitteen laaja ja kattava tulkinta on Suomen etu. ”Samalla on pidettävä kirkkaana mielessä, ettei EU ole puolustusliitto”, todetaan tuoreessa kannanotossa. EU:lla ei ole uskottavan, yhteisen puolustuksen vaatimaa sotilaallista suunnittelu- ja johtokykyä eikä tällaista tulla luomaan, koska 28 unionimaasta 22 kuuluu Natoon.

Yhdysvallat on ”Ruotsin ohella Suomen kahdenvälisistä kumppaneista tärkein”. Laajaa ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittista yhteistyöstä tulisi tiivistää Yhdysvaltojen kanssa.

Kannanotossa korostetaan myös, että turvallisuusympäristön nopeat muutokset ovat kiihdyttäneet prosessia, jossa sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden raja-aidat ovat hämärtyneet. Terrorismin lisäksi turvallisuutta heikentävät muun muassa yhä kehittyneempi verkkovakoilu ja kyberhyökkäykset sekä informaatiovaikuttaminen.

Kokoomuksen mielestä Suomeen tulee luoda mahdollisimman nopeasti kattava siviili- ja sotilaskomponentit sisältävä tiedustelujärjestelmä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)