Verkkouutiset

Kokoomus: Keskustelu jakovarasta on käsittämätöntä

Kokoomuksen mukaan paras syntymäpäivälahja satavuotiaalle Suomelle on ollut talouskasvumme elpyminen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Menetetyn vuosikymmenen jälkeen virinnyt kasvu on luonut uskoa tulevaisuuteen – yritykset uskaltavat investoida ja rekrytoida uusia työntekijöitä. Kasvu ei ole yhden kortin varassa, vaan positiivisia uutisia kantautuu eri aloilta Kainuusta Hankoon, kansanedustaja Eero Suutari totesi kokoomuksen ryhmäpuheessa talousarvion palautekeskustelussa eduskunnassa keskiviikkona.

– Opposition keskittyessä ei-sanan hokemiseen, on hallitus kantanut vastuunsa ja tehnyt välttämättömät päätökset, joilla Suomen talous on saatu tolpilleen. Tärkein kiitos tästä työstä on ollut nähdä työttömyyden laskevan. Mitä useampi suomalainen pääsee töihin, sitä paremmin voimme huolehtia heistä, jotka tarvitsevat yhteiskunnan apua ja turvaa, Suutari jatkoi.

Hänen mukaansa hallituksen toimet näkyvät kasvavissa kasvuluvuissa.

– Kilpailukykysopimus on parantanut Suomen kustannuskilpailukykyä, mikä näkyy viennin voimakkaana nousuna ja yritysten tilauskirjojen täyttymisenä. Kannustavalla veropolitiikalla sekä purkamalla työn tekemistä ja teettämistä haittaavia normeja, olemme varmistaneet, että Suomessa kannattaa yrittää, investoida ja tehdä työtä, Suutari sanoi.

Kokoomuksen mukaan hallituksen veropolitiikan suurin voittaja on tavallinen suomalainen palkansaaja.

– Ensi vuonna ansiotulojen verotusta kevennetään lähes 300 miljoonalla ja yhteensä hallitus on keventänyt työn verotusta yli 1,3 miljardilla eurolla painottaen kevennystä pieni- ja keskituloisiin palkansaajiin.

Suutari huomautti, että kääntyneet suhdanteet heijastuvat myös ensi vuoden budjettiin, ja velkaa otetaan selvästi aikaisempia vuosia vähemmän.

– Positiivisista uutisista huolimatta valtion velkaantuminen jatkuu yhä. Elämme suhdannehuipussa, mutta otamme lisävelkaa ensi vuonna 3,1 miljardia. Meillä ei ole näköpiirissämme vuotta, jolloin päättäisimme tässä salissa valtion talousarviosta, jossa menot ja tulot olisivat yhtä suuret. Keskustelu jakovarasta on tätä taustaa vasten käsittämätöntä, Suutari sanoi.

Hän muistutti, että talouskasvu helpottaa tilannettamme, mutta ei korjaa taloutemme rakenteellisia ongelmia eikä yksin taltuta kestävyysvajettamme.

– Suomi sairasti vuosikymmenen sängynpohjalla, mutta tämän hallituksen lääkkeet ovat viimein tepsineet ja saaneet maamme toipumaan. Täysin terveitä emme kuitenkaan vielä ole, ja jos jätämme lääkekuurimme kesken, jälkitauti voi olla aikaisempaakin kovempi. Käsillämme oleva noususuhdanne on otollisinta aikaa uudistuksille, joilla lisäämme julkisen talouden taudinkestävyyttä.

Suutari huomioi, että hallituksen lääkkeitä on opposition taholta ensin haukuttu tehottomiksi. Nyt kun talous ja työllisyys on saatu kasvu-uralle, on oppositio joutunut vaihtamaan retoriikkaansa. Nyt keinoja haukutaan kokoomuslaisiksi.

– Otamme nämä haukut vastaan pelkkänä kehuna, jos kokoomuslainen politiikka nähdään synonyymina vastuulliselle talouspolitiikalle ja uudistuksille, joilla halutaan turvata myös tulevaisuudessa suomalaisille työtä ja hyvinvointia, Suutari sanoi.

Hän huomautti, että tiukasta taloudenpidosta huolimatta on hallitus pystynyt tekemään myös tarpeellisia panostuksia työllisyyteen sekä eriarvoisuuden ja syrjäytymisen ehkäisyyn.

Uhkana pula osaavasta työvoimasta

Suutari totesi, että kasvu on tuonut eteemme aivan uudenlaisen ongelman – suomalaiset tuotteet käyvät kaupaksi niin hyvin, että kasvun tulpaksi uhkaa muodostua puute osaavasta työvoimasta.

– Ulkomailta olisi osaavia tulijoita jonoksi, mutta ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan kuukausien viive on yrityksille kestämätön. Meillä ei yksinkertaisesti enää ole varaa pitää kiinni itse kasvullemme asettamastamme esteestä.

Suutari otti esiin tekoälytyöryhmän tuoreen raportin, jonka mukaan Suomi voisi nostaa kasvunsa kolmeen prosenttiin seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi, jos työvoiman saatavuus olisi vapaata.

– Osana budjettia on joukko toimenpiteitä, joilla vahvistetaan osaamista ja helpotetaan työvoimapulaa. Esimerkiksi työvoimapoliittista ammatillista koulutusta lisätään ja kokeilu muuntokoulutuksesta muutetaan pysyväksi toimintatavaksi.

Valtiovarainvaliokunta toteaa mietinnössään, että Suomen korkeaa rakenteellisesta työttömyyttä täytyy alentaa. Yhtenä keskeisenä keinona valiokunta ottaa esille työmarkkinoiden joustavuuden lisäämisen.

– Kokoomuksen eduskuntaryhmä tukee tätä – sallimalla lisää reilua työpaikalla sopimista, mahdollistetaan yhä useammalle pääsy työmarkkinoille. Samalla sosiaaliturvaamme on muokattava suuntaan, jossa työtä ja turvaa on mahdollisuus yhdistää nykyistä joustavammin, Suutari linjasi.

Suutarin mukaan hallituksen talouspolitiikan linja on tuonut kiistattomia tuloksia.

– Suomi on päässyt viimein mukaan vahvaan talouden kasvuun. Velkaantuminen vähenee kovaa vauhtia ja työllisyysasteen arvioidaan kipuavan ensi vuonna yli 70 prosentin. Kokoomuksen eduskuntaryhmä seisoo selkä suorana hallituksen tuloksellisen linjan takana, hän vakuutti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)