Alkosta ostetaan noin 30 prosenttia suomalaisten alkoholista. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Kokoomus haluaa viinit kauppoihin, Alkon purkamista pohdittava

Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimon mukaan alkoholipolitiikassa on otettava seuraava askel.

– Uusi alkoholilaki on ollut nyt voimassa kohta kaksi vuotta ja kokemukset siitä ovat olleet rohkaisevia. Monien tahojen maalailemat uhkakuvat kulutuksen räjähtämisestä eivät ole toteutuneet vaan suomalaiset ovat – kuten tiedetään – vastuullisia ja järkeviä myös alkoholin suhteen, kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo toteaa tiedotteessaan.

Hänen mukaansa alkoholipolitiikassa on aika ottaa seuraava askel, ja tuoda myös viinit ruokakauppojen valikoimiin.

Esitys sisältyy kokoomuksen vaihtoehtobudjettiin. Samalla viinin vahvuisten alkoholijuomien verotusta kiristettäisiin niin, että valtion verotulot samalla kasvaisivat 100 miljoonalla. Sinuhe Wallinheimo pitää tätä vastuullisena linjauksena.

– Vaikka viinien verotusta kiristettäisiinkin, on todennäköistä, että viinien vapauttaminen ruokakauppoihin ei näkyisi viinien kuluttajahinnoissa. Siitä kiristyvä kilpailu pitäisi huolen. Samalla viinin myynnin vapauttaminen tukisi myös syrjäseutujen kauppojen ja kioskien elinvoimaa, Wallinheimo toteaa.

Hänen mukaansa viinien vapauttamisen yhteydessä olisi keskusteltava myös Alkon tulevaisuudesta.

– EU-jäsenyyden alussa voimassa olleet perusteet nykyisen Alkon monopolin takana ovat hiljalleen murtuneet ja tätä nykyä Alkosta ostettujen alkoholituotteiden osuus suomalaisten kuluttamasta alkoholista on enää noin 30 prosenttia. Siksi sitä ei voida pitää enää samalla tapaa tehokkaimpana välineenä alkoholihaittojen vähentämisen kannalta.

Sinuhe Wallinheimon mielestä olisi pohdittava vakavasti, miten Alkon nykyinen monopoli voidaan purkaa vastuullisesti ja hallitusti.

– Lopullinen päämäärä pitää olla muualta Euroopasta tuttu tilanne, jossa kaupan hyllyltä on ostettavissa kaikki juomat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt