Kokoomuslaisten tulisi kirjoittajien mielestä puolustaa omia jäseniä, edustivatpa he mitä tahansa fraktiota.

Kokoomus äänesti PS-yhteistyön mahdollisuudesta – ei sulje pois

Puolue on valmis ’yhteensovittamaan näkemyksiään’, mutta ei edistämään perusarvojensa vastaista toimintaa.

Kokoomuksen Turun puoluekokous äänesti sunnuntaina Joensuun opiskelevien porvarien tekemästä aloitteesta, jonka otsikko oli Kokoomus ei tule tekemään hallitusyhteistyötä Perussuomalaisten kanssa.

Joensuulaisten mukaan perussuomalaiset on eurooppalainen kiihkokansallinen oikeistopopulistinen puolue, joka ajaa jopa kokoomukselle vastakkaisia arvoja. Aloitteessa esitettiin, että puoluekokous velvoittaisi puoluehallitusta ja kehottaisi kokoomuksen eduskuntaryhmää kieltäytymään hallitusyhteistyöstä Perussuomalaiset r.p:n kanssa.

Kokoomuksen puoluehallitus antoi aloitteeseen puoluekokoukselle vastauksen, jonka se toivoi riittävän selvitykseksi asian johdosta. Puoluehallitus totesi kokoomuksen olevan puolue, jolle ”tärkeitä poliittista toimintaa ohjaavia perusarvoja ovat muun muassa vastuu, vapaus, tasa-arvo, suvaitsevaisuus, sivistys ja välittäminen”.

– Lähtökohtaisesti olemme avoimia ja valmiita yhteistyöhön kaikkien sellaisten puolueiden ja muiden tahojen kanssa, jotka jakavat tavoitteemme entistä paremmasta yhteiskunnasta, ja ovat sitoutuneet vastuullisiin toimintatapoihin kaikessa yhteiskunnallisessa toiminnassaan. Ymmärrämme ja kunnioitamme erilaisia aatteita, arvoja ja näkökulmia, puoluehallitus totesi.

– Olemme valmiita yhteensovittamaan omia näkemyksiämme yhteistyökumppaneidemme kanssa, mutta emme luovu perusarvoistamme, emmekä edistä niiden vastaista yhteiskunnallista toimintaa. Näin ollen kokoomus ei voisi esimerkiksi olla muodostamassa hallitusta sellaisten puolueiden kanssa, joiden arvojen toteutuminen johtaisi kehitykseen, joka olisi suoraan kokoomuksen keskeisten perusarvojen vastaista, puoluehallituksen vastauksessa todettiin ja viitattiin asian kuuluvan eduskuntaryhmälle ja puoluevaltuustolle.

Puoluehallitus ei siten sulkisi pois mahdollisuutta hallitusyhteistyöhön perussuomalaistenkaan kanssa.

Kokoomuksen Turun puoluekokous kävi asiasta sunnuntaina kaksi koeäänestystä. Ensin äänestettiin aloitteelle esitetyn hylkäämisen ja esitetyn hyväksymisen välillä. Aloitteen hylkääminen voitti selvästi tämän äänestyksen.

Seuraavassa äänestyksessä puoluehallituksen kanta voitti selvästi edellisessä äänestyksessä hetkeä aiemmin voittaneen hylkäämisehdotuksen.

LUE MYÖS:
Finlandia-hymnille ei tukea kansallislauluksi
Mikä X-vero-osuus? Puoluekokouksen kuumat aloitteet
Puoluekokoukselta päätös: Alkon monopoli purettava

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt